Zdravje > Aktualno
92 ogledov

Raziskava: Tako dolgo bomo živeli in nič več

Starost Profimedias
Pričakovana življenjska doba narašča od 19. stoletja, in sicer zaradi cepiv, varnejših porodov in spopadanja s smrtonosnimi boleznimi, kot so rak in bolezni srca.

Ekipa na Albert Einstein College of Medicine v New Yorku je analizirala podatke o smrtnosti in podatke o smrti starejših od 110 let v Franciji, Veliki Britaniji, ZDA in na Japonskem. Podatki so pokazali, da se naraščanje življenjske dobe pri stoletnikih upočasnjuje in je ostala enaka že vsaj dve desetletji.

Znanstveniki ugotavljajo, da bodo le redki živeli malo dlje kot 115 let. "Pri starejših od 105 let je le malo napredka, kar pomeni, da se najverjetneje približujemo meji človekovega življenja," je za BBS News povedal eden od raziskovalcev Jan Vijg. Po njegovih besedah je skoraj nemogoče, da bi preživeli 115 let. "Potrebovali bi deset tisoč svetov, kot je naš, da bi našli eno osebo v letu, ki bo živela do 125. leta," je dejal.

Francozinja jih je dočakala 122 

Francozinja Jeanne Calment je prišla blizu. Bila je najstarejša oseba, katere starost je bilo mogoče slediti na podlagi dokumentov. Ko je umrla leta 1997, je bila stara 122 let. Francoska ikona dolgoživosti se je rodila pred postavitvijo Eifflovega stolpa in je srečala slikarja Vincenta van Gogha. Od takrat se ni še nihče približal tej častitljivi starosti, navaja BBC News.

Vsi se ne strinjajo

Raziskava je deležna tako priznanj kot kritik drugih znanstvenikov. Po besedah direktorice Inštituta za zdravo staranje na londonski univerzi Linde Partridge je logično, da obstaja meja pri pričakovani življenjski dobi. Čeprav članek opisuje, kaj se dogaja, ne pove, kaj se bo zgodilo, je izpostavila in dodala, da so stoletnike, vključene v raziskavo, v otroštvu v poznem 19. stoletju prizadeli podhranjenost in nalezljive bolezni. Nasprotno pa je veliko zdajšnjih otrok predebelih, kar bo lahko po njenih besedah precej skrajšalo življenjsko dobo.

115 let je preveč

starejši ljudje upokojenci starostniki starost | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Za direktorja nemškega Inštituta za demografske raziskave Max Planck Jamesa Vaupela je meja 115 let preveč. Raziskavo je označil za "žalostno karikaturo" in izpostavil, da so znanstvenik v preteklosti mejo postavili pri 65, 85 in 105 letih, kar se je izkazalo za napačno. Ta raziskava ni prinesla znanstvenih spoznanj o tem, kako dolgo bomo živeli, je ocenil.

Profesor Vijg je prepričan, da bo treba za podaljšanje pričakovane starosti na 120, 125 morda celo 130 let storiti nekaj temeljnega. Staranje je po njegovih besedah tako zapleten proces, da ne bo mogoče bistveno spremeniti meje človekovega življenja. 

dezurni@zurnal24.si

Dan za varen 

avto

Komentarjev 1
  • Majazmaja 15:34 06.oktober 2016.

    srečala slikarja Vincent van Gogha -> srečala slikarja VincentA van GoghaKako to, da delate pri časopisu in NE ZNATE SKLANJATI MOŠKIH IMEN IN PRIIMKOV?!