Zdravje > Aktualno
112 ogledov

S pivom proti mačku

pivo Profimedias
Hmelj v pivu zmanjšuje škodljive učinke alkohola na jetra.

Prvo in najpomembnejše pravilo, če novega leta ne želite začeti z glavobolom in slabostjo, je seveda zmernost. Dan po zabavi mačka ne boste imeli, če boste pili počasi, le eno pijačo na uro. Tako bo telo lažje in sproti presnavljalo alkohol. 

Če že torej morate piti, pa nemški strokovnjaki priporočajo pivo. Klinični poskusi v Nemčiji so namreč dokazali, da hmelj v pivu preprečuje nastanek škodljivih toksinov in maščob v jetrih, ki se pojavijo po zaužitju alkohola.

Kot je znano, daje hmemlj pivu značilno osvežilno grenkost in prijetno aromo in obenem deluje tudi kot konzervans, saj otežuje rast bakterij. Več hmelja bo vsebovalo pivo, bolje se boste zjutraj počutili, je dejala nemška znanstvenica Ina Bergheim z univerze Friedrich-Schiller v Nemčiji: "Poraba fermentiranih alkoholnih pijač kot je pivo, je manj škodljivo od težkih pijač, kot sta na primer žganje ali vodke," je dejala po zaključku študije objavljene v znanstveni publikaciji Alkohol in alkoholizem (Alcohol and Alcoholism)

Laboratorijska raziskava je pokazala, da so miši, ki so dobile pivo z večjo vsebnostjo hmelja, veliko lažje prenesle alkohol. Po analizi njihovih jeter, krvi in črevesja so namreč ugotovili, da so imele te živali veliko manj maščob v telesu od tistih, ki so pile pivo brez hmelja. 

Manj glavobola?

Miši, ki so pile pivo, so imele v krvi nižjo raven molekule, ki lahko sproža hud glavobol: gre za dušikov oksid, prosti radikal, ki vpliva na prenašanje živčnih impulzov. Kadar telo proizvaja preveč dušikovega oksida, se lahko zgodi, da nastane glavobol.

Ekipa nemških znanstvenikov bo sedaj podrobneje raziskovala vpliv hmelja na jetra, kar bi lahko pomagalo pri zdravljenju bolezni jeter, ki jo povzroča prekomerno pitje alkohola. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.