Zdravje > Aktualno
54 ogledov

Še se je smiselno cepiti

cepivo cepljenje gripa Shutterstock
Kljub temu, da je sezona gripe že v polnem razmahu, se je še smiselno cepiti. Slovenija spada s tremi odstotki cepljene populacije med najmanj precepljene države v Evropi.

Porast okužb dihal je letos prišel prej kot v minulih letih, a glavni naval obolelih z gripo še pričakujejo, je v izjavi za javnost po navedbah STA dejal vodja internistične prve pomoči Interne klinike UKC Ljubljana Hugon Možina

PREBERITE ŠE: 


gripa | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Strokovna direktorica Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Marija Pfeifer pa je poudarila, da so oddelek za gripo lani odprli 17. januarja, letos pa bi zaradi velikega števila bolnikov to morali storiti že konec minulega tedna. Priprave so sicer začeli septembra, oddelek za okužbe dihal in gripo pa bodo odprli v sredo.

Med drugim selijo tudi pulmološki oddelek iz osmega nadstropja v šesto nadstropje. Tako bodo pridobili 12 postelj, ki jih bodo prihranili kot dodatni oddelek za obolele z gripo. Vse skupaj bo na voljo še dodatnih 42 postelj. 

Cepiti se je še možno

Slovenija sicer spada med države z eno najnižjih stopenj precepljenosti proti gripi, upadlo pa je predvsem v zadnjih letih. "Cepljenje proti gripi upada," pravijo pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, kjer poudarjajo, da za cepljenje v letošnji sezoni še ni prepozno. "Še vedno se je smiselno cepiti."

Eden od razlogov za nizko precepljenost v Sloveniji, ki znaša dobre tri odstotke, je tudi nezaupanje zaradi slabše učinkovitega cepiva v sezoni 2014/15, ko je delovalo le v 23 odstotkih. To so pokazale študije ameriškega centra za nadzor bolezni. To je najslabša učinkovitost, odkar so jo v centru pred desetimi leti začeli spremljati.

Učinkovitost med 40 in 60 odstotki

Kakšna bo učinkovitost cepiva letos je težko točno napovedati. "Študije so v povprečju potrdile 40 do  60 odstotno učinkovitost cepiva, pri čemer je bila učinkovitost pričakovano nižja pri najstarejših in tistih z motnjo v imunskem sistemu," razlagajo pri NJIZ. 

V sezoni 2015/16 se je cepilo le 3,2 odstotka slovenskega prebivalstva, kar je še manj kot predhodno sezono. "Delež cepljenih v starostni skupini 65 let in več pa je znašal le 10,6 odstotkov," ugotavljajo pri NIJZ. 

Za koga je priporočljivo

Cepljenje proti gripi je posebej priporočljivo za kronične bolnike, kamor uvrščamo osebe, ki imajo kronične bolezni obtočil, dihal, sečil, jeter, metabolne bolezni, nekatere živčno-mišične in vezivne bolezni, maligna obolenja, nekatere bolezni krvi in krvotvornih organov, bolezni, ki slabijo imunski odziv in otroke, ki so dlje časa zdravljeni z salicilati.

"Poleg te skupine pa je cepljenje proti gripi priporočeno tudi zdravim osebam starim 65 let in več, otrokom starim od 6 do 23 mesecev in nosečnicam, ker je pojavljanje zapletov bolezni v teh skupinahbolj pogosto kot v ostali populaciji," poudarjajo pri NIJU. "K dvigu precepljenosti proti gripi z zgledom bistveno premalo prispevajo tudi zdravstveni delavci, saj je delež cepljenih v tej skupini še vedno prenizek."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 23:08 09.januar 2017.

    to pa brcaš v temo,gripo dobiš kjerkoli v špornih dvoranah kot so rekreacije in podobno še prej,ne mislit da se oh men se ne more nič zgodit ker zdravo živim

  • Notsocommon 19:37 09.januar 2017.

    Prilepite no povezavo do te študije NJIZ... Še eno oglasno sporočilo farmacevtske industrije.Pred gripo se najbolje zaščitite tako, da se premikate, športate se normalno prehranjujete in da ne sedite po cele dneve, kofetkate, pirčkate in čikcate.