Zdravje > Aktualno
273 ogledov

Še vedno jih je strah sevanja

prsi Shutterstock
Radiologi danes obeležujejo mednarodni dan radiologije. Ta je letos posvečen slikovni diagnostiki bolezni dojk in ključni vlogi, ki jo ima radiologija pri odkrivanju, diagnozi in obravnavi bolezni dojk. V Združenju radiologov Slovenije poudarjajo, da je slikanje dojk pomembno tako pri diagnozi kot pri izboru zdravljenja in spremljanju bolezni.

Predsednica Združenja radiologov Slovenije in vodja Oddelka za radiologijo na Onkološkem inštitutu Ljubljana Maja Marolt Mušič je izpostavila, da je radiologija postala nepogrešljiv del celostne obravnave bolnikov, kar se zelo konkretno kaže na specifičnem področju slikanja dojk. Dodala je, da je mamografija zaradi svoje vloge pri odkrivanju raka dojk najbolj poznana slikovna preiskava dojk. Ta je v Sloveniji tudi najpogosteje uporabljana.

Marolt Mušičeva izpostavlja, da ženske še vedno skrbi bolečina pri mamografiji ter doza sevanja. Ob tem pojasnjuje, da ženske morajo vedeti, da mamografija lahko povzroči kratkotrajen neprijeten občutek zaradi stiska dojke, vendar sam postopek traja manj kot pol minute. Pred preiskavo morajo biti pacientke zato kar se da sproščene. Mamografija je nizko-dozna preiskava, izpostavljenost sevanju pa je primerljiva s sevanjem virov iz naravnega okolja, ki mu je povprečen človek izpostavljen v nekaj tednih, je še dodala in poudarila, da je mamografija glavna metoda pri presejanju za raka dojk.

To je najpomembnejši dejavnik

Zgodnje odkrivanje raka dojke je najpomembnejši dejavnik pri zmanjševanju umrljivosti, kar je eden izmed najbolj pomembnih razlogov za izvajanje presejalnih programov, so še poudarili v sporočilu za javnost. V Sloveniji od leta 2008 poteka državni presejalni program za raka dojk DORA, ki ga vodi Onkološki inštitut Ljubljana. Vanj so na presejalno mamografijo vsaki dve leti vabljene ženske v starosti 50-69 let, so zapisali in dodali še, da bodo slovenski radiologi temu dnevu posvetili posebno pozornost na kongresu, ki bo prihodnji teden v Novi Gorici.

Mednarodni dan radiologije je sicer pobuda Evropskega združenja za radiologijo (ESR), Radiološkega združenja Severne Amerike (RSNA) in Ameriške šole radiologije (ACR). Pobudo letos podpirata tudi Evropska zveza slikovnih preiskav dojk (EUSOBI) in Združenje za slikovne preiskave dojk (SBI).

Komentarjev 1
  • pikijakob 21:05 08.november 2016.

    in ko na dori odkrijejo raka se par mesecov ne zgodi nič. rak te lahko že pobere vmes, preden se bele halje sploh spravijo napisat vabilo za pregled na onkološkem. sicer pa danes itak štrajkajo.