Zdravje > Aktualno
144 ogledov

Slovenska tradicija zaščitena pri EU, vendar potice ni med njimi

Potica jazkuham.si
Z ministrstva sporočajo, da uradne vloge za zaščito potice pri EU še niso prejeli.

Medtem, ko je slovenska potica postala pravi svetovni hit, nas je seveda zanimalo, če je ta edinstvena slovenska specialiteta sploh zaščitena, tako kot na primer velja za kraški pršut in kranjsko klobaso.

PREBERITE ŠE: To je slovenska tradicija zaščitena pri EU 

Uradne vloge še niso prejeli

Potice še ni na seznamu, so nam pojasnili na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, od koder še sporočajo, da uradne vloge za zaščito potice pri EU še niso prejeli.

Dodajajo, da postopek sicer poteka, glavno vlogo pri tem pa ima Kmetijsko gospodarska zbornica Slovenije, ki je organizirala več internih ocenjevanj potic, z namenom določitve optimalne recepture za pripravo testa za potice ter za nadeve.

Kot zajamčena tradicionalna posebnost

"Na podlagi testiranj je bila dogovorjena enotna receptura za testo. Sprejeta je bila tudi odločitev, da se Slovenska potica zaščiti kot zajamčena tradicionalna posebnost. To pomeni, da se zaščiti receptura in postopek, medtem ko sama proizvodnja ni geografsko omejena," so pojasnili.

Zaplet zaradi makovega nadeva 

Dogovorjeno je bilo, da se Slovenska potica najprej zaščiti s petimi tipičnimi nadevi, in sicer orehovim, orehovim z rozinami, rozinovim, pehtranovim in pehtranovim s skuto, vendar so pred kratkim proizvajalci iz vzhodne Slovenije predlagali še makov nadev. 

Zakaj zaščita?

Kot pojasnjujejo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS), se s takšno zaščito prepreči zavajanje potrošnikov, ki želijo kupovati kakovostna živela s posebnimi značilnostmi, pa tudi kovanje zaslužkov na račun potvarjanja slovenskih nacionalnih živil: "Zaščita je namenjena tudi ohranjanju tradicije v poplavi blagovnih znamk. ki z imeni prepričujejo potrošnike, da gre za tradicionalne slovenske prehranske izdelke (npr."domače "z dežele", "s planin', idr.)."  Seveda je tak izdelek tudi dražji, nekje od 15 d 20 odstotkov, poročajo proizvajalci. 

Slovenija je doslej kot zajamčeno tradicionalno posebnost zaščitila prekmursko gibanico, idrijske žlikrofe in belokranjsko pogačo.

vanda.levstik@zurnal24.si

 

Komentarjev 2
  • bine.prelesnik 20:55 25.maj 2017.

    Si me prehitel !!

  • wolf.ata 20:42 25.maj 2017.

    hitro,Hrvate imamo za sosede,hitro in potiho,povem pa vam,da se bodo rinili zraven,1000%!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!