Zdravje > Aktualno
4702 ogledov

Šok na urgenci: Urezala se je s kartonom in skoraj umrla

Urgenca Profimedia Urgenca
Okuži vas lahko tudi nevarna mesojeda bakterija.

49-letna Havajčanka Heather Harbottle ima danes veliko srečo, da je še živa, saj se je okužila z nevarno, mesojedo bakterijo, ki je pričela dobesedno razžirati njeno levo roko, piše britanski časopis Daily Mail. 

Kot je povedala medijem, verjame, da se je vse začelo med selitvijo v svojo novo hišo, ko se je porezala na kartonski škatli. Rani sprva ni posvečala pozornosti, dokler je ponoči ni zbudila huda bolečina v roki. Dlan ji je močno otekla in bolečina se je začela širiti. Naslednjo noč je dobila vročino, roko je težko premikala, zato se je odpravila na urgenco.  

V bolnišnici so zdravniki kaj hitro odkrili, da je Heather utpela redko bakterijsko okužbo, imenovano nekrotizirajoči fasciitis, kjer so bakterije pričele razžirati njeno tkivo.

Nekrotizirajoča okužba mehkih tkiv je sicer redka, vendar zelo huda vrsta bakterijske okužbe. Lahko uniči mišice, kožo in tkivo. Beseda "nekrotiziranje" se nanaša na nekaj, kar povzroči, da telesno tkivo umre.

 | Avtor: facebook facebook
Bila je zelo blizu smrti

Bolezen se razvije, ko bakterija vstopi v telo, pogosto skozi manjši rez ali raztrganino. Ko se bakterije množijo, sproščajo toksine, ki ubijejo tkivo in prekinejo pretok krvi.

Heather so povedali, da so njeno telo načeli streptokoki. "Bila sem zelo blizu smrti, ob tem se se soočala z možno amputacijo, če bi bila okužba premočna. Bakterije so me že pojedle do tetiv in segale do pazduhe," je povedala mati šestletne deklice. 

Okužba ji je povzročila življenjsko nevarno sepso, prekomerno reakcijo imunskega sistema, kar je vodilo do hitrega poslabšanja. "Odpovedovale so mi ledvice, okužba se je že razširila na komolec in potovala proti srcu. Bolelo je tako, kot da mi režejo telo. Pozneje se zelo malo spomnim, dokler se nisem zbudila na intenzivni negi," je dodala Heather, ki je ostala v bolnišnici več kot dva meseca.

Nekrotizirajoči fasciitis

Kljub številnim antibiotikom, ki jih je dobivala, so ji na vsake tri dni iz rane odstranjevali tujke in umrlo tkivo. Sledila je presaditev kože, vendar se je tik pred načrtovano operacijo razvil absces ali ognojek, ki se ji je zaradi okužbe nakopičil v tkivu. Sledile so operacije in dolgotrajno okrevanje. "Bolečina je bila neznosna. Bil sem na težkih odmerkih narkotikov. Spremembe povoja na vsaka dva do tri dni, vse to je zelo bolelo," je dejala Heather, ki si nikoli ne bo povsem opomogla. 

Mesojeda bakterija

Bolezen v glavnem povzročajo bakterije streptokoki, podobne tistim, ki povzročajo gnojno angino; so zelo agresivne in sproščajo veliko bakterijskih strupov (toksinov). Bakteriji pravijo tudi mesojeda, čeprav ne napada mišic, ampak mišične ovojnice. 

 | Avtor: Profimedia Profimedia

Človek zboli, ko se bakterije naselijo na mišičnih ovojnicah; tam se razraščajo in sproščajo velike količine toksinov, ki povzročijo propad mišične ovojnice in prek krvi zastrupljajo celotno telo. Zbolijo lahko vsi ljudje, ne glede na starost, vendar le tisti, ki imajo oslabljen imunski sistem zaradi akutne ali kronične bolezni.

Hiter potek okužbe

Potek okužbe je hiter: v nekaj urah lahko prizadene predele celotnih okončin, v enem dnevu pa lahko pride do razvoja septičnega šoka. Večina bolnikov ima pridružena sistemska obolenja, največkrat je to sladkorna bolezen. Zdravljenje obsega radikalno nekrektomijo prizadetih predelov, ustrezno antibiotično terapijo in podporno zdravljenje na oddelku intenzivne terapije. Smrtnost kljub agresivnemu zdravljenju ostaja visoka. 

Kaže se z mrzlico, visoko temperaturo, hudo prizadetostjo, koža nad vnetim mestom je nespremenjena ali rdeča in otekla. Po 4 do 5 dnevih postane prizadeto tkivo nekrotično in se prične luščiti; smrtnost je več kot 30-odstotna, če se vnetje razširi v mišico, je 80-odstotna.

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.