Zdravje > Aktualno
20985 ogledov

Spodbudno: V poplavi slabih novic tudi kakšna dobra

Koronavirus - UKC Ljubljana UKC LJ Koronavirus - UKC Ljubljana
Spodbudna so na primer zadnja obvestila iz naših največjih bolnišnic, da število bolnikov s COVID-19 raste postopoma, da jih že kar nekaj ozdravelo, v zadnjih dveh dneh pa že prihajajo novice o nekaterih najtežje bolnih, ki ne potrebujejo več ventilatorja.

V glavnem slabe novice, ki smo jim priča v zadnjih tednih, občasno prekine tudi kakšna dobra. Vse to nam daje upanje in navdihuje z optimizmom.

Spodbudna so zadnja obvestila iz naših največjih bolnišnic, da število bolnikov s COVID-19 raste postopoma, da jih že kar nekaj ozdravelo, v zadnjih dveh dneh pa prihajajo še novice o nekaterih najtežje bolnih, ki ne potrebujejo več ventilatorja.

Njihova zgodba se bo dobro končala

 | Avtor: UKC LJ UKC LJ
V UKC Ljubljana so od začetka na intenzivnem oddelku zdravili 23 bolnikov, trije od njih so umrli. Štiri bolnike so do sedaj že uspešno odvedli od ventilatorja, od tegaso trije že premeščeni na običajni oddelek. "Ti bolniki so stabilni, govorljivi in upam, da se bo njihova zgodba dobro končala," je povedal vodja intenzivne terapije Infekcijske klinike UKC Ljubljana Matjaž Jereb.

Ozdravljenih verjetno še več

Glede neposredne in zanesljive primerjave stanja v Sloveniji z ostalimi državami je Jereb dejal, da zanesljiva primerjava nemogoča, saj ne gre za natančen vnos podatkov. Pojasnil je še, da tudi naše številke težko komentira, a da so "verjetno malo podcenjene v luči tega, da je verjetno nekaj več bolnikov ozdravljenih."

Tudi strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin je danes postregel s spodbudnimi podatki. "Doslej smo v domačo oskrbo izpustili že 19 bolnikov, ki so uspešno prestali zdravljenje po okužbi s COVID-19. Do tega trenutka v naši bolnišnici tudi še ne beležimo smrtne žrtve zaradi coronavirusne bolezni." 

Spodnji graf, ki so ga pripravili v UKC Maribor, pokaže na manj hospitaliziranih v zadnjem dnevu in stabilno število takšnih, ki zaradi COVIDA-19 potrebujejo intenzivno nego.

 | Avtor: UKC Maribor UKC Maribor

Vogrin pojasnjuje, da je postelj za najtežje bolnike dovolj, enako velja za respiratorje, kar pomeni, da smo v Sloveniji trenutno verjetno zelo daleč od italijanskega scenarija. Kljub temu generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Janez Poklukar pri ocenjevanju stanja ostaja predviden. "V zadnjih dneh število okuženih še vedno postopno raste, a ne tako skokovito kot pred tem. Ti podatki so za nas seveda vzpodbudni, a še ne dajejo možnosti dokončne ocene, kje in kako smo," je dejal.

Na aparatu v povprečju kot 14 dni

Povprečen čas zdravljenja na intenzivnem oddelku je od treh do šestih tednov. "Naše izkušnje so takšne, da v prvem tednu ne dosežemo nekega bistvenega izboljšanja, po tednu dni zdravljenja na intenzivnem oddelku se začne stanje počasi izboljševati. Prej kot v 14 dneh nismo še nobenega odvedli od aparata," je zdravljenje najtežjih bolnikov opisal Jereb.

Posledice so težke

"Poleg tega, da se ljudje borijo za življenje, so tukaj še posledice bolezni. Rehabilitacija je lahko dolga, težave so v gibanju, saj sooslabele so tako dihalne kot gibalne mišice. Po njegovem so postopki za privajanje na normalno življenje zelo dolgi. Takšni bolniki lahko imajo kognitivne posledice, psihične težave," je še povedal strokovnjak. 

Koronavirus - UKC Ljubljana | Avtor: UKCLJ UKCLJ
V intenzivni enoti UKC Ljubljana je trenutno 14 bolnikov, od tega jih je 13 mehansko ventiliranih. Prevladujejo bolniki, ki so starejši od 60 let, večina pa jih ima eno ali več pridruženih bolezni. Izjema je 38-letni bolnik, ki je tudi najmlajši.

V UKC Maribor je trenutno12 pacientov v intenzivni enoti, vseh 12 je intubiranih - na ventilatorju. 

V SB Celje so imeli ob 8. uri zjutraj hospitaliziranih 10 pacientov, od tega 3 osebe v enoti intenzivne terapije. Enega pacienta so odpustili v domačo oskrbo. Skupaj so v domačo oskrbo odpustili 5 bolnikov Covid.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • rudalra 04:09 03.april 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • Avatar Aurlessa
    Aurlessa 01:46 03.april 2020.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite -- Bredhot.Com

  • Avatar praufo
    praufo 19:38 02.april 2020.

    no končno ... to smo čakal, dobre novice, celo ozdravljeni obstajajo, to smo čakal