Zdravje > Aktualno
2120 ogledov

Strokovnjakinja: Ta bolezen lahko pripelje do izgube vida

1/2
Profimedia
Na drugem mestu med vzroki za slepoto.

Danes obeležujemo svetovni dan glavkoma. Oftalmologinja Barbara Cvenkel je na ponedeljkovem strokovnem pogovoru STAkluba pojasnila, da je glavkom počasi napredujoča bolezen vidnega živca, ki povzroča odmiranje živčnih vlaken. Zaradi tega se pri osebah z glavkomom pojavijo izpadi v vidnem polju oziroma zamegljen vid, privede pa lahko tudi do slepote. Dodala je, da je glavkom na drugem mestu med vzroki za slepoto na svetu.

Bolezen pogosto neodkrita

Bolezen ostane pogosto neodkrita bodisi zaradi poteka bolezni brez simptomov bodisi ker je slabši vid zaradi starosti bolnika pripisan drugim boleznim. Za prepoznavanje glavkoma je potreben temeljit očesni pregled. Bolniki sami ga vsaj v začetnih fazah ne prepoznajo, ker težav nimajo, tudi vidna ostrina je kljub bolezni dolgo ohranjena.

Med vzroki za nastanek glavkoma je tudi povišan očesni pritisk, ki nastane zaradi neravnovesja med nastajanjem in odtekanjem prekatne vodice v sprednjem delu očesa. Ker prekatna vodica zastaja v očesu, povzroča naraščanje očesnega pritiska. Ta povečuje pritisk v očesu in pritiska na očesni živec. Če stanje traja dalj časa, se vlakna očesnega živca nepopravljivo poškodujejo.

Pregled oči

Čeprav je slabšanje vida zaradi glavkoma nepopravljivo, je zgodnje odkritje zelo | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Temeljit očesni pregled lahko opravi samo zdravnik, ki pregleda vidni živec, izmeri očesni pritisk, debelino roženice, testira vidno polje in pregleda očesno ozadje, ter opredeli, ali gre za glavkom ali ne, je dodala oftalmologinja Alenka Šket Kontestabile. Strokovnjakinje za zdravljenje očesnih bolezni svetujejo, da pregled oči opravijo vsi po 40. letu starosti, tisti, ki imajo glavkom v družini, pa že okoli 35. leta starosti.

Oftalmologinja Makedonka Atanasovska Velkovska pa je opozorila, da se poškodb, ki so na vidnem živcu že nastale in izpadov v vidnem polju ne da pozdraviti ne z zdravili ne z operacijami. "Zato je zelo pomembno zgodnje odkrivanje te bolezni in pravočasen začetek zdravljenja, da upočasnimo oziroma preprečimo napredovanje bolezni," je poudarila. Dodala je, da diagnoza glavkom vpliva na kakovost življenja bolnikov, saj otežuje tudi branje in hojo.

Tako poteka zdravljenje

Glavkom zdravijo z različnimi metodami, in sicer z zdravili v obliki kapljic, s katerimi dosežejo povečan odtok očesne vodice iz očesa ali zmanjšanje njenega proizvajanja, s pomočjo laserjev ali s kirurško z operacijo, s katero skušajo znižati očesni pritisk. "Znižanje očesnega pritiska je namreč edini doslej dokazani način zdravljenja, ki učinkovito pomaga pri upočasnitvi glavkomskega napredovanja," je dodala Atanasovska Velkovska.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Kmodri_ 12:17 12.marec 2024.

    Po 40. letu obvezno vsako leto pregled pri oftalmologu!