Zdravje > Aktualno
1555 ogledov

Tako bodo na ministrstvu zakrpali finančno luknjo v zdravstvu

Tomaž Gantar Saša Despot
Zagotoviti bo treba dodatna sredstva, sicer bo že decembra zdravstvo ogroženo.

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) so prejšnji teden ocenili, da bodo imeli zaradi epidemije in s tem povezanega upada gospodarske aktivnosti ob koncu leta okoli 129 milijonov evrov nepokritega primanjkljaja. Predlagajo, da ga pokrije državni proračun, v nasprotnem primeru bo decembra ogroženo oz. zaustavljeno financiranje zdravstva, so pojasnili za STA.

Na podlagi prvih ocen ocenjujejo, da bodo letos soočeni z zmanjšanjem prihodkov od prispevkov za okoli 205 milijonov evrov glede na finančni načrt, od tega 188,5 milijona evrov zaradi upada gospodarske aktivnosti in 16,5 milijona evrov zaradi odloga plačila prispevkov po začasnem protikriznem ukrepu.

Kako torej reševati zdravstvo? Govorilo se je o dodatnem proračunskem financiranju in o možnih odvzemih bonitet iz košarice pravic, a je minister za zdravje Tomaž Gantar danes slednje trditve ovrgel. "O omejitvi košarice pravic ne razmišljamo, a bodo dodatna sredstva zagotovo potrebna," je dejal.

Določena bodo zagotovljena iz proračuna, za vsa zdravljenja, povezana s covidom-19, določena pa bodo zagotovljena na podlagi drugega korona paketa, da bodo zdravstvene ustanove, javni in zasebni zavodi dobile 80 odstotkov kritja nerealizanega programa glede na materialne stroške, ki jih imajo. "V drugem delu leta pa bo treba ugotovit, koliko se bo zmanjšal priliv prispevkov v zdravstveno blagajno. Brez dodatnega proračunskega denarja pa zagotovo ne bo šlo," je še pojasnil Gantar.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Silva Drevensek 08:56 01.junij 2020.

    denar ki ga sedaj plačujemo zavarovalnicam,se naj začne nakazovat zdravstvu pa bo problem rešen

  • Ender3 18:39 27.maj 2020.

    Luknjo bodo krpali z povečanjem prispevnih stopenj. Saj to ni nič novega, dosti je še rezerv v naših denarnicah. Navali po narodu, vsem v veselje😎

  • Avatar ovca
    ovca 12:49 27.maj 2020.

    Jim lahko podarim vavčer oziroma po novem bon?