Zdravje > Aktualno
71 ogledov

Takšno pivo bodo pili na Danskem

Festival pivo Profimedias
Že to poletje bodo na Danskem stregli prav posebno pivo, varjeno s pomočjo urina.

Danska Pivovarna Nørrebro Brewery se je odločila, da bo s pomočjo urina obiskovalcev glasbenega festivala zvarila prav posebno, trajnostno pivo. 

Urin so najprej uporabili kot gnojilo na dveh hektarjih ječemnovega polja blizu mesta Køge, kar pomeni, da so namesto tradicionalnega gnoja ali tovarniško predelanih gnojil, uporabili človeški urin.
Iz ječmena, pognojenega s 50.000 litri urina, so zvarili okoli 60.000 steklenic piva, ki je, kot je razvidno na spodnjem posnetku, že v steklenicah.

"Pisner ali Scalnik"

Kar je posebej zanimivo, so urin prispevali udeleženci lanskega glasbenega festivala Roskilde, enega nejvečjih evropskih glasbenih festivalov v bližini Kopenhagna.

Z urinom teh obiskovalcev so pognojili ječmen in zvarili 60 tisoč steklenic Pisnerja - v prostem prevodu "Scalnik": "Ko se je razvedelo, da smo začeli variti Pisner, je veliko ljudi mislilo, da filtriramo urin in ga nato primešamo pivu, kar nas je kar precej zabavalo," je dejal direktor pivovarne Henrik Vang.

Od urina do piva 

Ideja o recikliranem pivu oziroma "pivociklaži", kot so poimenovali to novost, je sicer nastala na danskem ministrstvu za kmetijstvo in hrano.

Z akcijo From piss to pilsner, od urina do piva, naj bi kakih sto tisoč obiskovalcev, kolikor se jih je na festivalu zvrstilo v osmih dneh, prispevalo 250.000 litrov urina.  V skupni pisoar, postavljen na prostem, so urin darovali tako moški kož ženske, slednje so lulale stoje, vendar v posebej kartonski lijak. 

"Ultimativno ekološko hipstersko pivo" je torej novost, namenjena pivcem, ki si upajo, še sporočajo z Danske, kjer se sicer ponašajo z bogato pivovarsko pa tudi okoljevarstveno tradicijo.

dezurni@zurnal24.si 

 

 
Komentarjev 5
  • Pepe007 08:44 12.maj 2017.

    Bog nas varuj teoretičnih "kmetov" kot je praufo. Presneto malo rastlin zna iz zraka posrkati dušik. To so samo metuljnice. Ostale ne, žita denimo niti slučajno. Praufo, ugibam, da delaš nekje v JS. Znanje že imaš tako.

  • Avatar praufo
    praufo 15:44 11.maj 2017.

    scanje vsebuje marsikaj, tudi dušik ampak, dušika je kmalu dovolj, da ne govorimo o tem koliko ga je v zraku, skoraj 80%, mi dihamo dušik, mnogo rastlin ga zna posrkat iz zraka ... slišal smo za NPK mineralno gnojilo, kar ...prikaži več je kratica za n=dušik, p=fosfor, k=kalij, te tri sestavine so najbolj pomembne pri rasti in razvoju rastline, sledijo še kalcij, magnezij, žveplo in ostalo, organska gnojila vsebujejo določen procent teh mineralov, kar načeloma zadustuje za zmerno rast in rodnost rastlin, kar pa ne zadostuje za človeka, ki mu je vse premalo in prepočasi

  • Pepe007 14:14 11.maj 2017.

    Mislim, da je daleč najpomembnejše to, da urin vsebuje dušik.