Zdravje > Aktualno
776 ogledov

To je po novem glavni vzrok zdravstvenih težav po vsem svetu

Urgenca
1/2
Število primerov teh stanj se je v zadnjih treh desetletjih povečalo za 59 odstotkov.

Motnje živčnega sistema, kot so možganska kap, migrena in demenca, so postale glavni vzrok zdravstvenih težav po vsem svetu in s tem prehitele srčno-žilne bolezni, kaže nova obsežna raziskava, ki je bila pred dnevi objavljana v reviji Lancet Neurology. Število primerov teh motenj se je glede na študijo v treh desetletjih povečalo za skoraj 60 odstotkov.

Več kot 3,4 milijarde ljudi ali 43 odstotkov svetovnega prebivalstva je leta 2021 imelo nevrološko obolenje, kar je veliko več, kot so domnevali doslej, ugotavlja študija, ki jo je izvedlo več sto raziskovalcev pod okriljem priznanega Inštituta za meritve in vrednotenje zdravja (IHME).

Glavni vzrok bolezni nevrološke narave

Po besedah vodje raziskave Jaimie Steinmetz iz IHME rezultati kažejo, da so motnje živčnega sistema zdaj glavni vzrok za celotno breme bolezni v svetu. To pomeni, da ljudem največ škode ne povzročajo kardiovaskularne bolezni, temveč tiste nevrološke narave.

Urgenca | Avtor: Profimedia Urgenca Profimedia
​​​​​​​

Število primerov teh stanj se je v zadnjih treh desetletjih povečalo za 59 odstotkov, je dejala Steinmetz, pri čemer je povečanje v veliki meri posledica dejstva, da se svetovno prebivalstvo stara in hitro narašča.

Raziskovalci so preučevali, kako je 37 različnih nevroloških stanj vplivalo na slabo zdravje, invalidnost in prezgodnjo smrt v 204 državah in ozemljih od leta 1990 do 2021, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ti podatki so bili uporabljeni za oceno, koliko let zdravega življenja je bilo izgubljenih zaradi posameznega stanja, imenovanega invalidnosti prilagojena leta življenja - DALY.

Leta 2021 je bilo zaradi motenj živčnega sistema po vsem svetu izgubljenih več kot 443 milijonov let zdravega življenja, kar je 18-odstotno povečanje v primerjavi z letom 1990, ugotavlja študija.

Možganska kap na prvem mestu

Možganska kap je bila daleč najhujše nevrološko stanje, ki je odgovorna za izgubljenih 160 milijonov let zdravega življenja. Sledijo oblika poškodbe možganov, imenovana neonatalna encefalopatija, migrena, demenca, vključno z Alzheimerjevo boleznijo, poškodbe živcev zaradi sladkorne bolezni, meningitis in epilepsija.

Glavni razlog, da so bolezni živčnega sistema v najnovejši analizi presegle bolezni srca in ožilja, je bila nedavna sprememba klasifikacije Svetovne zdravstvene organizacije, ki je možgansko kap, ki so jo doslej šteli za bolezen srca, premaknila v nevrološko kategorijo, je za AFP pojasnila Steinmetz.

Raziskava je prvič obravnavala tudi vpliv nevroloških motenj na otroke. Te so predstavljale skoraj petino vseh izgubljenih zdravih let življenja, kar pomeni, da so otroci po vsem svetu zaradi teh motenj samo v letu 2019 izgubili 80 milijonov let zdravega življenja.

dezurni@styria-media.si


 

Komentarjev 1
  • Avatar Pantani2
    Pantani2 09:56 19.marec 2024.

    Mentalno Sranje, IQ65,dddd imajo prav tako Motnje živčnega sistema!!!