Zdravje > Aktualno
918 ogledov

To je možna razlaga za rekordno obolevnost pri otrocih in mladostnikih

Profimedia
To je razlaga za veliko obolevnost pri otrocih in mladostnikih. Na srečo so pred nami počitnice.

"Število obiskov z gripi podobno boleznijo v ambulantah primarnega zdravstva je v tednu med 3. in 9. februarjem nekoliko upadlo, a je še vedno visoko. Najbolj so prizadete starostne skupine do 14 let, pa tudi mladi med 15. in 19. letom. Tudi pojavnost akutnih okužb dihal je bila nekoliko nižja, " se glasijo najnovejši podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje ( NIJZ) o gripi, ki je, kot je že znano, letos zelo huda. 

 | Avtor: Nijz Nijz

Podatki izvirajo iz rezultatov testiranj na gripo in drugih respiratornih virusov iz večine laboratorijev v Sloveniji, na njih pa je razvidno, da je letos petkrat več obolelih z gripo in to predvsem na račun otrok. 

Sicer od začetka sezone 2019/20, 0d 30. 9 do 9. 2. virus influence A laboratorijsko potrdili v 1729, influence B pa v 427 primerih. 

V tem primeru je večja verjetnost, da oseba zboli

Po navedbah NIJZ letos kroži veliko število različnih virusov: gripa a(H1N1), dve različni skupini sevov A(H3N2) in dve različni skupini sevov gripe B/Victoria. "Ta raznolikost je možna razlaga za veliko obolevnost pri otrocih in mladostnikih, saj je pri njih nabor virusov influence s katerimi so se že srečali manjši in zato je večja verjetnost, da bo kateri od virusov zanje popolnoma nov in imunskemu sistemu neznan. Ob srečanju z virusom, ki je organizmu še neznan, pa je večja verjetnost, da oseba zboli."

Sestava cepiva proti gripi za sezono 2019/20 vključuje 4 antigene virusov gripe, (antigeni podobni sevom: A/Brisbane/02/2018 (H1N1) (pandemski sev), A/Kansas/14/2017 (H3N2), B/Colorado/06/2017 (Victoria) in B/Phuket/3073/2013  (Yamagata))
 

Na srečo so pred nami počitnice

Ker se v Sloveniji prihodnji teden začenjajo zimske počitnice ( 17. 2. so kot prvi na vrsti učenci Gorenjske, Goriške, Notranjsko-kraške, osrednjeslovenske in zasavske regije, 24. 2. so na vrsti učenci Jugovzhodne Slovenije, Koroške, Podravske, Pomurske, Savinjske in Posavske regije) je pričakovati, da bo število obolelih upadlo. 

razred učilnica tabla Zdravje Zaradi gripe podaljšali zimske počitnice

Letošnja gripa je dolga in težka

"izkušnje iz prejšnjih let kažejo, da se epidemija gripe znatno umirja po šolskih počitnicah. Te poti prenosa se sklenejo, otroci niso skupaj, otroci in starši so mogoče več zunaj, smučajo, hodijo na sprehode. Upam, da bo letos spet tako," je za včerajšnje Odmevena TVS dejala družinska zdravnica Nena Kopčavar Guček. Zdravnica je ob tem spregovorila o obolevanjih odraslih, tudi za te bolnike namreč velja, da je letošnja gripa precej hujša in daljša. "Tisto, kar slišim od svojih pacientov je, še nikoli nisem bil tako bolan. Običajno smo govorili, da gripa traja tri do pet dni, to je že zdavnaj mimo," je dodala in pojasnila, da simptomi prinašajo hude glavobole, suh kašelj, ob tem jo spremlja še huda vročina, ki traja tudi do pet dni. 

Virusi se razlikujejo

Gripa je verjetno najbolj znana nalezljiva virusna bolezen, ki se pojavlja vsako leto v zimskih mesecih, vendar jo za razliko od navadnega prehlada spremljajo veliko hujši simptomi, kot so vročina, bolečine v mišicah, glavobol in splošna šibkost telesa. Gripa je virus, ki razlikuje glede na vrste A, B in C, med katerimi A in B lahko privedeta do resnih zapletov pri ljudeh s kroničnimi obolenjih, s slabim splošnim fizičnim stanjem, zelo so na udaru tudi majhni otroci. 

 

 

 

Komentarjev 1
  • Rudman 13:19 14.februar 2020.

    Razlaga je preprosta, bolj ko so ljudje precepljeni manjsa je odpornost.

Sorodne novice