Zdravje > Aktualno
17423 ogledov

To je vaša pravica in zdravnik vam jo mora omogočiti takoj

ZD Ljubljana, čakalnica, ambulanta za neopredeljene ZD Ljubljana ZD Ljubljana, čakalnica, ambulanta za neopredeljene
Kot pacient imate pravico do neoviranega vpogleda v svojo zdravstveno dokumentacijo v prisotnosti zdravnika ali drugega zdravstvenega delavca.

Zdravstvena kartoteka oziroma zdravstveni karton je zgodovinska knjiga vašega zdravja. Ker vsebuje občutljive podatke, so pravila o njeni rabi in vpogledu vanjo natančno določena, prav tako pa so določene tudi obveznosti zdravnikov in pacientov.

Lastnik vaše zdravstvene dokumentacije je vaš zdravnik, kot pacient pa imate v skladu z Zakonom o pacientovih pravicah (ZPacP) pravico do neoviranega vpogleda v svojo zdravstveno dokumentacijo v prisotnosti zdravnika ali drugega zdravstvenega delavca.

Da bi se izognili morebitnim zlorabam osebnih podatkov, se morate pred vpogledom identificirati z osebnim dokumentom, lahko pa za vpogled ali pridobitev dokumentacije pooblastite drugo osebo, da to stori v vašem imenu.

Fotokopiranje ali drugo reprodukcijo zdravstvene dokumentacije vam mora zagotoviti izvajalec zdravstvene dejavnosti, to pomeni, da je ne morete kar sami odnesti v fotokopirnico.

Če v ordinaciji ni mogoče izvesti fotokopiranja, ga mora zdravstveno osebje zagotoviti tam, kjer je to najbližje izvedljivo. Ravno tako ne morete sami prenesti svojega zdravstvenega kartona od enega do drugega zdravnika, ampak mora za to poskrbeti prvotni izvajalec zdravstvene storitve.

Verodostojno reprodukcijo slikovne dokumentacije, ki se ne hrani v elektronski obliki, je izvajalec zdravstvene dejavnosti dolžan zagotoviti, če razpolaga s tehničnimi sredstvi, ki to omogočajo.

Pravica do vpogleda mora biti omogočena hitro

Zdravnik vam mora vpogled v zdravstveno dokumentacijo omogočiti takoj ali najpozneje pet delovnih dni po prejemu zahteve. Pacient lahko pri istem izvajalcu zdravstvene dejavnosti vloži zahtevo največ dvakrat mesečno.

Dodatne pravice pacienta 

Kot pacient imate pravico, da dodate pripombe k zapisom v vaši dokumentaciji. Prav tako imate pravico do osnovnih in izčrpnih pojasnil o vsebini vaše zdravstvene dokumentacije. Te pravice morajo biti uresničene v določenih rokih: osnovna pojasnila morate prejeti takoj ali v petih dneh, izčrpna pojasnila pa v 15 dneh od zahteve.

Spletni portal zVEM

Pacienti imajo tudi možnost dostopa do svojega elektronskega zdravstvenega zapisa in podatkov v informacijskem sistemu zdravstvenega zavarovanja, če je to omogočeno. To trenutno vsaj delno omogoča spletni portal zVEM, v katerega se morate registrirati s svojim z digitalnim potrdilom. Tam boste našli svoje napotnice in nekatere izvide.

Pravica do vpogleda po smrti  

V primeru pacientove smrti je dostop do njegove zdravstvene dokumentacije omejen. Pravico do vpogleda imajo določene osebe, kot so zakonec, partner, otroci in drugi, ki so navedeni v zakonu, vendar le v obsegu, ki je potreben za uresničevanje njihovega zakonitega interesa.

V nekaterih primerih lahko pacient določi, kdo lahko in kdo ne sme dostopati do njegove dokumentacije po njegovi smrti. Zdravnik hrani dokumentacijo najmanj deset let po smrti posameznika, na katerega se dokumentacija nanaša.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • igor49 05:25 06.januar 2024.

    Ja, pa kaj še! Opredeljeni posameznik pri izbranemu osebnemu zdravniku ni javna lastnina. Prav tako zdravstveni karton posameznika ni last zdravnika, pač pa last opredeljenega posameznika. Hramba pri zdravniku je samo zaradi predpisane vodene dokumentacije in nič drugega. Kateri pametnjakovič ...prikaži več pa se je spomnil da je zdravstveni karton last zdravnika? Očitno je skregan z lastno pametjo!

  • bobubob 16:18 05.januar 2024.

    Zdravniki....med vsesplošnim kovidnim blaznenjem se niso izkazali, vsaj s strokovnostjo ne. Bolj z znanjem brskanja po katalogih luksuznih izdelkov....ampak, kakršni volilci, taka tudi 'intelektualna elita'. https://www.propublica.org/article/we-found-over-700-doctors-who-were-paid-more-than-a-million-dollars-by-drug-and-medical-device-companies

  • Kmodri_ 15:17 05.januar 2024.

    Hja, pri tem te gledajo kot, da jih boš oropal...