Zdravje > Aktualno
67 ogledov

UKCLJ: Bosta odstopila?

klinični Saša Despot
Kopač in Pfeiferjeva ne nameravata odstopiti, pravita, da sta v zadnjem letu na otroški kardiokirurgiji naredila veliko več kot prejšnja vodstva.

Zaradi izgube zaupanja zaposlenih in javnosti v UKC je ministrica Milojke Kolar Celarc po včerajšnji seji vlade pozvala k odstopu vodstvo naše največje bolnišnice. Kot je dejala, bi se ji zdelo zelo primerno, da generalni direktor Andraž Kopač in strokovna direktorica Marija Pfeifer odstopita, saj bi to pomenilo prvi korak k ureditvi razmer na pediatrični kliniki.

Preverite še: Kolar Celarčeva zahteva odstop

Po danajšnji seji sveta UKC, ki nič končal razprave o stanju srčne kardiologije na pediatrični kliniki, sta se Kopač in Pfeiferjeva prvič odzvala na ministričin poziv.

pediatrična klinika | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Pfeiferjeva je na novinarski konferenci dejala, da ne vidi razloga za odstop, posebej ne po teh očitkih, kot so bili predstavljeni. Poudarila je, da je v času, odkar strokovno vodi UKC, naredila ogromno, da je program otroške srčne kirurgije napredoval ter da je obravnava teh otrok zagotovo varna. O tem pričajo tudi rezultati. Umrljivost v tem programu je tako po njenih besedah nižja, kot je evropsko povprečje.

Ministrica ščiti Kendo

Dodala je, da zdaj na oddelku za kardiologijo pediatrične klinike ni slabih odnosov. Na vprašanje, ali vidi poziv ministrice k odstopu kot ščitenje strokovnega direktorja pediatrične klinike Rajka Kende, ki ga vodstvo UKC želi razrešiti, pa je odgovorila pritrdilno.

Preberite še: Nesoglasja se lomijo na plečih otrok

Kolar Celarčeva je že v torek ocenila, da vodstvo UKC ni naredilo dovolj in da razmer na pediatriji ne rešuje. Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek-Travnik je ob tem poudarila, da je mednarodna komisija leta 2015 opravila nadzor nad programom otroške srčne kirurgije na pediatrični kliniki. Če bi takratna priporočila vodstvu UKC upoštevali in uresničili, potem bi bile danes razmere na otroški kardiologiji urejene, je dejala.

Zdrahe in napake na plečih otrok

Kot je znano je slovensko javnost zelo razburila informacija o napakah pri zdravljenju otrok na pediatrični kliniki. Tako je strokovna direktorica na začetku tedna dejala, da so pri otroškemu kardiologu Urošu Maziću ugotovili, da je postavil 22 napačnih diagnoz.

Strokovna direktorica je strašljive podatke, ki so seveda najbolj razburili strarše na srcu bolnih otrok, navajala na novinarski konferenci, sklicani na temo predlagane razrešitve strokovnega direktorja pediatrične klinike Rajko Kende.  a je v odzivu dejal, da je sedanji vodja službe za kardiologijo Tomaž Podnar po navedbah ene od mladih zdravic naredil napake pri zdravljenju 20 bolnikov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.