Zdravje > Aktualno
815 ogledov

V Italiji preiskujejo smrt Sofie

Plasmodium falciparum
Lahko bodo potrdili ali ovrgli domnevo, da se je deklica okužila v italijanski bolnišnici.

Parazit, ki je povzročil smrt štiriletne Sofie, je bil prisoten še pri štirih osebah v isti bolnišnici, piše Italijanska tiskovna agencija Ansa. Kot smo pisali, smrt deklice buri duhove pri sosedih, saj je način okužbe še vedno vprašljiv.

Komarji Tragična smrt Zdravje Z malarijo se je okužila pri naših sosedih

Deklica je zbolela za malarijo, čeprav ni obiskala nobenega kraja, kjer bi se lahko okužila. Okužena je bila s parazitom Plasmodium falciparum, s katerim so bile okužene še štiri osebe v bolnišnici v Trentu. Dve deklici sta bili celo na istem oddelku kot Sofija. Štiriletna in enajstletna deklica sta se okužili na potovanju v Burkini Faso, na drugih oddelkih v bolnišnici pa sta bila še okužena brat in mati deklic. Vsi štirje so že zdravi in so zapustili bolnišnico.

Preiskave glede okužbe

Čeprav gre za istega parazita, direktorica pediatrije bolnišnice v Trentu Nunzia Di Palma opozarja, da obstajajo različni soji tega parazita. Zdaj strokovnjaki preiskujejo, ali je bila Sofia okužena z istim sojem, kot drugi bolniki v bolnišnici.

Če se bo izkazalo, da gre za isti soj, bodo potrdili, da se je okužila v bolnišnici v Trentu. To še vedno ne bo pojasnilo, kako je prišlo do okužbe. Ali jo je okužil komar ali je prišlo do okužbe prek inštrumentov za bolnišnično uporabo. Bolezen s človeka na človeka so namreč zmožne prenašatu le nekatere vrste komarjev, ki jih v Italiji ni. Zdravniki dopuščajo možnost, da se zaradi podnebnih sprememb in višjih povprečnih temperatur nekatere vrste komarjev prilagajajo, pojavljajo pa se tudi druge.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.