Zdravje > Aktualno
44 ogledov

V Italiji zaskrbljeni zaradi izbruha ošpic

Ošpice EPA
V Italiji zaskrbljeni zaradi naglega porasta števila primerov ošpic.

V Italiji od začetka leta beležijo zaskrbljujoč porast v številu primerov ošpic. Kot navaja italijanska tiskovna agencija Ansa, se je v prvih treh mesecih letošnjega leta število primerov povečalo za 230 odstotkov, "krivo" pa je vse večje izogibanje staršev cepljenju.

Starši se izogibajo cepljenju

Ošpice | Avtor: ECDC ECDC

Največ primerov so v zadnjem času zabeležili v pokrajinah Piemont, Lacij, Lombardia in Toskana, več kot polovica zbolelih pa je starih med 15 in 39 let.

Po podatkih italijanskega ministrstva za zdravje so v celotnem lanskem letu v Italiji zaznali 844 primerov ošpic, samo v prvih dveh mesecih letošnjega leta pa že več kot 700. V enakem obdobju lanskega leta so zabeležili 220 primerov ošpic širom Italije.

Starši ne cepijo otrok

Italijansko ministrstvo za zdravje je ob tem sporočilo, da je vzrok za tak porast v številu primerov ošpic vse večje število staršev, ki svojih otrok kljub znanstveno dokazani učinkovitosti cepiva svojih otrok ne cepijo.

Ošpice so v Sloveniji redka nalezljiva bolezen, ki je zaradi dobre precepljenost | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
talija je sicer v zadnjem času, da bi omejila čedalje večji upad v precepljenosti prebivalstva, sprejela več ukrepov na tem področju. Med drugim so v več pokrajinah uzakonili pravilo, da je cepljenje tudi pogoj za vpis otroka v javni vrtec.

Italijanska ministrica za zdravje Beatrice Lorenzin je ob podatkih o številu letos zbolelih zaošpicami ugotavljala, da kljub nacionalnemu planu soočanja z okužbo z ošpicami ter dejstvu, da je cepljenje proti ošpicam močno priporočano in brezplačno, precepljenost italijanskih dvoletnikov ostaja na komaj 85 odstotkih.

Hitro ukrepanje

Potrebni so hitri ukrepi za zajezitev te bolezni, je poudarila Lorenzinova. Zato bodo po njenih besedah tako na nacionalni ravni kot na ravni pokrajin in regij začeli z dodatnimi aktivnostmi, da bi starše prepričali v pomen cepljenja proti ošpicam. Lorenzinova pričakuje, da se bodo za to angažirali tako v lokalnih skupnostih kot zdravstvenih ustanovah.

V Romuniji prava epidemija

Iz Romunije je pred dnevi prišla novica o pravi epidemiji ošpic zaradi katerih je umrlo 17 otrok. Tako se je  od januarja lani z boleznijo okužilo več kot 3400 ljudi, leta pred tem pa so zabeležili le posamične primere obolelih.

V Sloveniji smo zadnje primere obolevnosti za ošpicami beležili leta 2015: "Za ošpicami, mumpsom ali rdečkami lahko zboli vsak, ki ni bil cepljen ali bolezni ni prebolel. V Sloveniji smo leta 2015 zabeležili 18 primerov ošpic, ki so bile v vnešene iz tujine. Pred uvedbo obveznega cepljenja proti ošpicam smo v Sloveniji beležili nekaj smrti letno zaradi ošpic, po letu 1970 do danes pa le tri smrti oziroma od leta 1995 nobene smrti," so zapisali Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (Nijz).

Polemike o cepljenju tudi pri nas

Tema o ( ne)cepljenju otrok, kar je vzrok za pojav ošpic v Italiji, je v zadnjih letih vse bolj aktualna tudi v Sloveniji. Polemik je vedno več, spomnimo na zadnjo zelo odmevno, ki se je odvijala okoli odločitve zdravnice iz Lenarta. Zdravnica je starše, ki otrok ne želijo cepiti pozvala, naj poiščejo dugega zdravnika.

 dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.