Zdravje > Aktualno
1303 ogledov

Z izkoriščanjem bolnikov v zasebne koristi kršijo zdravniški kodeks

Zdravnik
Komisija za zdravniško etiko pozvala Zdravniško zbornico k takojšnjem prenehanju zbiranja podpisov.

Komisija za medicinsko etiko (KME) zasebnim zdravnikom in zobozdravnikom ter Zdravniški zbornici sporoča, da je zbiranje podpisov bolnikov za referendum o noveli zakona o zdravstveni dejavnosti v čakalnici v nasprotju s temeljnim etičnim načelom: "O etičnosti takega ravnanja so izrazili ogorčenje in pomisleke številni zdravniki in tudi ljudje iz nezdravniških vrst. Glede na to, da je bilo pismo posredovano tudi zdravnikom na sekundarnem in terciarnem nivoju, je mogoče predpostaviti, da naj se zbiranje podpisov pacientov in morda še njihovih svojcev izvaja tudi v teh ustanovah,"  je zapisal predsednik komisje Božidar Voljč.

KME pojasnjuje, da zbiranje tovrstnih podpisov v prostorih zdravstvenih ustanov za korist  zdravnikov pomeni kršitev 4. člena in  61.člena Kodeksa zdravniške etike, tudi v povezavi s 44.členom, še zlasti za člane Zdravniške zbornice Slovenije.

Četrti člen kodeksa namreč pravi, da zdravnik nikoli ne izkorišča bolnika za osebne koristi, 61. člen pa določa, da je za zdravnika nečastna vsaka zloraba javnih pooblastil in sredstev za osebno okoriščanje. Medtem pa 44. člen kodeksa pravi, da zdravnik odklanja sodelovanje ali podporo pri dejavnostih, ki kršijo človekove pravice.

"Tak način obremenjevanja pacientov in njihovih svojcev povsem je v nasprotju s temeljnim etičnim načelom, da se oseb, ki so v odnosu pacient - zdravnik šibkejši člen, ne "uporablja" ali obremenjuje za korist močnejše strani ali posameznika, navajajo. "

Izkoriščanje bolnika za osebne koristi

 

"Morebitni ugovor, da je status zdravnikov posredno v interesu bolnikov, sicer utemeljen, toda način, da zdravnik izrabi bolnika neposredno, ko čaka na njegovo storitev ali tik po njej, je sporen".

Pojasnilo, da je podpisovanje izjav prostovoljno, pa je po mnenju komisije neutemeljeno, saj mora podpisnik zapisati svoje osebne podatke in je v primeru zavrnitve podpisa povsem jasno, kdo je zavrnil podpis, kar je za bolnika velika stiska, saj se "boji", kakšen bo nadaljnji odnos z zdravnikom.

referendum drugi tir Zdravje Obeta se nam nov referendum

Izbrali bi lahko drugačen način

Za delovanje zdravnika ali zdravnikov, ki je opredeljeno v 40. členu kodeksa (zdravnik opozarja laično in strokovno javnost na pomanjkljivosti na področju zdravstvenega varstva in na poskuse vplivanja na strokovno neodvisnost zdravnikov), je mogoče izbrati primerne in ustrezne, etično neoporečne načine, so poudarili v komisiji.

Tako komisija poziva zdravniško zbornico, da se etično opredeli do takšnega zbiranja podpisov in v interesu dobrega imena zdravnikov izpelje postopek, da se z zbiranjem podpisov bolnikov oz. njihovih svojcev v zdravstvenih ustanovah takoj preneha.

Podpise za začetek referendumskih postopkov je v DZ vložil predsednik Društva za zdravje naroda Jožef Ivan Ocvirk, zbirali pa so jih tudi v strokovnem združenju zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov. 

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je pred dnevi dejala, da zdravniki v ambulantah nagovarjajo bolnike k podpisu pod zahtevo za referendum o noveli zakona o zdravstveni dejavnosti, kar je po njenem neetično in zavajajoče. Ob tem je poudarila, da novela zakona o zdravstveni dejavnosti, za kateri se prav lahko zgodi, da bomo državljani odločali na referendumu, ne govori o čakalnih dobah.  Dejala je, da novela govori le načinu podeljevanja koncesij oziroma določa, kdo in kdaj jo bo dobil.

zdravniki Obtoževanja Zdravje Ministrica in zdravniki en drugega obtožujejo zavajanja

V Strokovnem združenju zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije so sicer zavrnili navedbe, da se v ambulantah zbirajo podpisi v podporo referendumu. Kot so opozorili, zbiranje podpisov v ambulantah sploh ni mogoče.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice