Zdravje > Aktualno
322 ogledov

Za vse, ki nosijo japonke

japonke Profimedias
Povzročajo tudi vnetje ligamenta plantarna fascia, ki se poteka vzdolž celotnega stopalnega loka ...

Japonke so slaba obutev, saj so ploske in izjemno tanke ter lahko posledično povzročijo dolgoročne negativne učinke na naše zdravje, izpostavlja kirurginja pediatrinja Jacqueline Sutera.

Ker se japonka noge drži le prek majhnega traku, prsti pogostokrat pogledajo čez rob obuvala, kar lahko, zlasti če jih nosimo predolgo, povzroča več vrst bolečin. Strokovnjakinja zato svetuje, da jih nosite le za na bazen ali plažo in nikakor ne vsak dan.

Vnetje spodnjega dela stopala

Nošnja japonk lahko povzroči nastanek plantarnega fasciitisa oziroma vnetje spodnjega dela stopala. Gre za ligament imenovan tudi plantarna fascia, ki se poteka vzdolž celotnega stopalnega loka. 

Če že imate bolečine v peti in stopalnem loku, se lahko te še poslabšajo, če nosite natikače. Pojavijo pa se lahko tudi različne oblike vnetja kit oziroma tendinitis, izpah palca in zvini gležnja, saj noga v tej vrsti obuval ni stabilna. Ker se japonke ne prilegajo vašim stopalom, se lahko pojavijo tudi kurja očesa in deformacije stopal. 

Če že kupujete japonke, izberite tiste, ki imajo vsaj delno podporo za stopalni lok in ki imajo debelejši podplat, svetuje strokovnjakinja.

  

Komentarjev 1