Zdravje > Aktualno
6364 ogledov

Zaradi krčev se vam lahko zlomi hrbtenica

Tetanus
V zadnjih desetih letih so v UKC Ljubljana obravnavali 22 bolnikov s to boleznijo, dva sta umrla.

Na nas se je obrnila bralka, ki jo je begalo cepljenje proti tetanusu. "S fantom sva se odpravljala na potovanja in sva se zato želela cepiti proti tetanusu. Mene je osebna zdravnica cepila zastonj, on je moral za cepljenje v ambulanti za potovanja plačati," je ogorčena.

Cepljenje proti tetanusu je v Sloveniji sicer vključeno v obvezni program cepljenja. "Tako pred boleznijo zaščitimo že majhne otroke v prvem letu starosti, ko dobijo prve tri odmerke kombiniranega cepiva proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, hemofilusu influence tipa b in otroški paralizi. Ostale tri odmerke dobijo v starosti od 12 do 24 mesecev, 8 let in 16 do 18 let," pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Nadalje pa se po njihovih besedah priporoča en poživitveni odmerek na vsakih deset let oziroma ob poškodbi.

Tetanus | Avtor: Profimedia Profimedia
"Po našem programu cepljenja so revakcinacije oziroma obnovitvena cepljenja proti tetanusu obvezne na deset let, zato je tako cepljenje, če ga opravite pri osebnem zdravniku, brezplačno. Tako je tudi ob poškodbah," pravijo na NIJZ.

V kolikor se cepljenje opravi v sklopu preventivnih cepljenj pred potovanjem v ambulantah za cepljenja in potovalno medicino NIJZ, pa je treba po njihovih navedbah plačati. To se je torej zgodilo tudi fantu naše bralke.

Dve osebi sta umrli  

"V obdobju od leta 2006 do vključno leta 2016 smo v enoti za intenzivno terapijo Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKCL zdravili 22 bolnikov s tetanusom," so nam pojasnili. Umrla sta dva obolela, kar predstavlja več kot devet odstotkov obolelih. 

Tetanus ali mrtvični krč je bolezen, ki jo povzroča nevrotoksin bakterije Clostridium tetani, čigar spore so lahko zaradi živalskih iztrebkov prisotne tudi v zemlji. Za tetanusom lahko zboli vsakdo, četudi je bolezen že prebolel. V Sloveniji smo pričeli s cepljenjem leta 1951.

NIJZ

Do okužbe lahko pride prek rane, ki je onesnažena z zemljo, v kateri so spore bacila tetanusa. Posebej nevarne so po navedbah NIJZ z zemljo onesnažene vbodne rane, pa tudi žulji, opekline in druge, morda celo neopažene rane. Lahko se okužimo tudi z uporabo nesterilnih materialov, na primer pri piercingu, intravenskem uživanju drog in tako dalje.  

Kako poteka bolezen?

Kot prvi znak se v polovici primerov pojavijo otrdelost in krči v žvekalnih mišicah, nato sledijo otrdelost vratu, težave pri požiranju, krč glasilk in mišic sapnika, generalizirani krči po celem telesu, močno okrepljeni refleksi, potenje in povišana telesna temperatura. "Zaznavni del živčevja ni prizadet, zato je bolnik pri polni zavesti," opisujejo na inštitutu.

Pri novorojenčkih, ki so ob rojstvu še brez težav, se kot prvi znak pojavi odsotnost sesanja. Ta se pojavi po treh do 28. dneh po rojstvu. "Prenehajo pridobivati težo in njihova telesa postanejo otrdela, pojavijo se krči," opisujejo. 

Na inštitutu pravijo, da lahko pride zaradi krčev tudi do zlomov hrbtenice in drugih kosti: "Lahko se pojavijo motnje srčnega ritma in koma. Med sekundarnimi okužbami je pogosta pljučnica. V primeru neonatalnega tetanusa je izid največkrat smrtni." 

Dodajajo, da je tetanus v katerikoli stopnji bolezni nujno stanje in zahteva bolnišnično obravnavo, kjer lahko izvajajo stalen nadzor nad bolnikom.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 10:05 23.avgust 2017.

    Kakšne pol resnice... do zastrupitve s tetanusom ne pride zaradi tega, ker naj bi tetani prišel v stik z rano (namreč večina ljudi imamo bakterijo tetani ves čas prisotno na koži), tako da tetani pride v skoraj VSAKEM primeru v ...prikaži več stik z rano. Do zastrupitve pride zato, ker se rano nepravilno očisti, se pusti da se zagnoji, se maže z raznimi kremami, skratka zato, ker tetaniju ustvarimo POGOJE za razmah - ta pa odlično uspeva v pogojih brez kisika oz. t.i. anaerobnih pogojih.