Zdravje > Aktualno
707 ogledov

Zaradi predolgih čakalnih dob pri ortodontih bolniki odhajajo v tujino

ortodont Profimedias
Otroci ponekod v Sloveniji nimajo dostopa do ortodontskega zdravljenja, oziroma morajo nanj čakati sedem let. Število vlog za povrnitev stroškov zdravljenja v tujini - zdravstvena zavarovalnica krije tudi stroške zdravljenja pri zasebniku - narašča.

"Pogosto se zaplete že, ko želijo starši pridobiti napotnico od izbranega zobozdravnika, nato pa ugotovijo, da bodo morali za pridobitev aparata čakati tudi do sedem let," glede dostopnosti do storitev ortodonta na območju Podravja opozarja tamkajšnji varuh bolnikovih pravic France Prosnik. 

Od nič do sedem let čakanja

Čakalne dobe za prvi pregled ali začetek zdravljenja so pri ortodontih po Sloveniji zelo različne. Tako za prvi pregled kot začetek zdravljenje je mogoče najti ortodonta, ki ga lahko obiščete že čez nekaj dni, so pa čakalne dobe pri nekaterih drugih dolge več let.

V ZD Domžale se na prvi pregled čaka več kot tri leta, na začetek zdravljenja v Zdravstvenem domu Jožeta Potrate v Žalcu se čaka sedem let. Vse navedeno velja za napotnico redno.

V Podravju najbolj kritično

Najbolj problematične so čakalne dobe v Podravski regiji, kjer se po podatkih portala eVem v obeh ambulantah na prvi pregled čaka leto in pol in na začetek zdravljenja še skoraj šest let.

V vseh drugih regijah je mogoče najti izvajalca ortodontskih storitev z razumno čakalno dobo. Pri mariborskem varuhu bolnikovih pravic opozarjajo, da so različne čakalne dobe  posledica nesorazmerja med potrebami po zdravljenju in predpisi zdravstvene zavarovalnice kot plačnika.

Težava pomanjkanja čeljustnih kirurgov se v Podravju vleče že nekaj let, zato so številni starši prisiljeni pomoč poiskati pomoč zunaj svojega bivališča ali celo v samoplačniški ambulanti.

Vse pogosteje k ortodontu čez mejo

Raje kot na drugem koncu Slovenije, kjer je čakalna doba krajša, pa se vedno več bolnikov odloča za zdravljenje preko meje. V skladu z evropsko direktivo je namreč možno z napotnico koristiti ortodontske storitve v kateri koli državi Evropske unije. 

V tujini povrnjeni tudi stroški zdravljenja pri zasebniku

Zavarovalnica povrne stroške zdravljenja v tujini v znesku, kot znaša cena storitve v našem zdravstvu, ne le za zdravljenje pri zdravniku v javni mreži, pač pa tudi za zdravljenje pri zasebniku. V Sloveniji zdravljenje pri zasebniku pacienti plačajo iz lastnega žepa.

"ZZZS odobri vse vloge, ki izpolnjujejo predpisane pogoje - v konkretnem primeru je ključni pogoj zgolj izdana veljavna napotnica za ortodontsko zdravljenje," pravi Damjan Kos, direktor sektorja za informiranje javnosti. 

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) ugotavljajo, da število tistih, ki gredo k ortodontu čez mejo, res narašča. "V letu 2016 je ZZZS odobril 21 vlog za povračilo stroškov za ortodontsko zdravljenje za 18 oseb (glede na to, da je to zdravljenje dolgotrajno, osebe vlagajo vloge za povračilo večkrat). Število vlog za te storitve v primerjavi z letom 2015 postopoma narašča," je sporočil Kos.

Večina na Hrvaško, potne stroške krijejo sami

Večina vlog je za povračilo storitev, opravljenih na Hrvaškem. Zdravstvene storitve so na Hrvaškem cenejše kot v Avstriji.

Zavarovalnica namreč krije storitev do tiste vsote, kot bi enaka storitev stala pri nas. Če je storitev v tujini dražja, mora pacient doplačati sam. Prav tako mora kriti stroške poti. "Zdravljenje pri ortodontu v kraju zunaj stalnega bivališča pomeni, da starši niso upravičeno do povrnitve potnih stroškov, saj zavarovalnica povrne stroške le do najbližjega izvajalca. Prav tako ne bodo kriti potni in drugi stroški (spremstva) v primeru uveljavljanja zdravljenja v tujini v skladu z zgoraj navedeno direktivo EU," opozarja varuh.

sergeja.hadner@zurnal24.si

 

Komentarjev 8
  • francl12 18:42 06.junij 2017.

    pa ni bilo dohodnine in zavarovalnic, ki nam kradejo! Ko pa kaj rabiš, pa si itak samoplačnik.

  • francl12 18:41 06.junij 2017.

    o marsikomu se kolca po socializmu. Človek je bil človek, delavec je bil delavec, ki je zaslužil!

  • Jan Ethelwulf 10:52 06.junij 2017.

    A da bi pa razpisali več mest za specializacijo pa ne! To so naši lobiji.