Zdravje > Aktualno
4785 ogledov

Zaradi te bolezni je Lady Gaga odpovedala evropsko turnejo

instagram
Največkrat se pojavi okoli 40. leta starosti in večinoma prizadene ženske.

Svetovno znana pevka Lady Gaga je pred dnevi odpovedala prihajajočo evropsko turnejo, ki naj bi se začela naslednji teden. Novico je zvezdica objavila na Instagramu v ponedeljek in zapisala, da zaradi hudih fizičnih bolečin ne more nastopati. Sicer je objava prišla po odpovedanem koncertu v Braziliji oziroma po fotografiji iz bolnišnice. 

 

I have always been honest about my physical and mental health struggles. Searching for years to get to the bottom of them. It is complicated and difficult to explain, and we are trying to figure it out. As I get stronger and when I feel ready, I will tell my story in more depth, and plan to take this on strongly so I can not only raise awareness, but expand research for others who suffer as I do, so I can help make a difference. I use the word "suffer" not for pity, or attention, and have been disappointed to see people online suggest that I'm being dramatic, making this up, or playing the victim to get out of touring. If you knew me, you would know this couldn't be further from the truth. I'm a fighter. I use the word suffer not only because trauma and chronic pain have changed my life, but because they are keeping me from living a normal life. They are also keeping me from what I love the most in the world: performing for my fans. I am looking forward to touring again soon, but I have to be with my doctors right now so I can be strong and perform for you all for the next 60 years or more. I love you so much.

A post shared by xoxo, Gaga (@ladygaga) on

"(Lady Gaga) bo naslednjih sedem tednov preživela na zdravljenju zaradi bolezni in drugih težav iz preteklosti, ki še vedno vplivajo  na njeno vsakodnevno življenje in ji povzročajo hude fizične bolečine v telesu," je sporočil njen tiskovni predstavnik.

Kot navaja britanski The Guardian,  je pevka turnejo odpovedala pred premiero dokumentarniega filma "Gaga: Five Foot Two", ki so ga v teh dneh začeli predvajati na Netflixu. V filmu vsem zelo znana Lady Gaga svet ozavešča o dokaj neznani in skrivnostni  fibromialgiji, bolezni, s katero se spopada že leta. Upa, da bo z dokumentarcem pomagala ljudem, ki trpijo za sindromom, ki ga strokovnjaki pogosto ne jemljejo resno.

 To je fibromialgija

Čeprav se opisi fibromialgije pod različnimi imeni pojavljajo že vsaj 150 let in jo je Svetovna zdravstvena organizacija leta 1992 priznala za sindrom, tudi v našem Društvu za fibromialgijo ugotavljajo, da je slabo poznana celo med zdravstvenimi delavci: "Fibromialgija je opredeljena kot kronični mišično-skeletni sindrom, za katerega je značilna prisotnost nepojasnjene, široko razprostranjene bolečine ali zbadanja (ki se pogosto začne pojavljati najprej na vratu ali ramenih, kasneje pa postane bolj splošna), nenehna utrujenost, splošna jutranja otrdelost, spanec, ki ne odpočije, in številne boleče točke v mišicah. Bolniki navadno občutijo, da “jih vse boli” in težko omejijo boleče mesto," pojasnjujejo v društvu in dodajajo, da vsako leto za sindromom fibromialgije in sindromom kronične utrujenosti po svetu zboli vse več ljudi.

"S težavami se vsak posameznik spopada, kakor najbolje ve in zna, vendar je pot do diagnoze velikokrat dolgotrajna in trnova. Bolniki se pogosto srečujejo z nerazumevanjem okolice in zdravstvenih delavcev," dodajajo.

Fibromialgija se največkrat pojavi okoli 40. leta starosti in večinoma prizadene ženske. Vzroki za njen nastanek še vedno niso povsem pojasnjeni, v večini primerov pa se prepletajo nevrološki, hormonski, genetski in duševni dejavniki.

Zdravljenje

Sindrom fibromialgije se pogosto prekriva z enim ali več bolezenskimi stanji, na primer motnjami v menstrualnem ciklusu ali sindromom preobčutljivosti za kemična sredstva. Pojavlja se kot samostojno ali kateri drugi bolezni pridruženo obolenje. Bolnik je lahko videti zdrav, čeprav ga nenehno pestijo bolečine in druge težave. Zdravljenje (splošni zdravnik, nevrolog, revmatolog, ortoped, fiziater, po potrebi psihiater in drugi, lahko tudi alternativno zdravljenje) redko pripelje do popolne ozdravitve. V ZDA in ponekod v Evropi jo zdravijo v centrih za fibromialgijo. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.