Zdravje > Aktualno
122 ogledov

Zato imajo najbolj zdravo srce

Tsimani Youtube
Živijo v bolivijskih gozdovih in imajo najbolj zdravo srce na svetu, piše v študiji objavljeni v britanski medicinski reviji The Lancet.

Kot navaja BBC, so raziskovalci, od zdravnikov do antroplogov, potrebovali kar nekaj časa, da so se prebili do Tsimanov, starodavnega ljudstva v gozdovih  bolivijskega dela Amazonke. 16 tisoč pripadnikov tega preprostega ljudstva živi tako kot njihovi predniki tisoč let nazaj. 

Raziskovalci, ki očitno iščejo recept za dolgo življenje, so ugotovili, da ti ljudje ne poznajo zamašenih žil oziroma sodobnemu človeku zelo znanega poapnenja koronarnih arterij.

Če za to boleznijo oboleva 80 odstotkov 75 -letnih Američanov, jih med Tsimani le ena tretjina. Na osnovi CT-ja žil so ugotovili, da pri 45- tih letih še nihče od njih ni imel zamašenih koronarnih arterij. Pri teh letih jih ima kar 25 odstotkov Američanov.

Zdrava prehrana 

Kapibara | Avtor: Profimedias Profimedias
Na jedilniku imajo v glavnem meso divjih prašičev, tapirjev in kapibar, ki so največji glodavci na svetu. Meso teh divjih živali sestavlja 17 odstotkov obroka, sedem odstotkov je rib. Kot prilogo jedo riž, manioke, živilo podobno sladkemu krompirju. Jedo tudi sadje in oreščke.

Fizična aktivnost

"Najbolj impresionira njihova fizična aktivnost", je dejal sodelujoči raziskovalec Gregory Thomas. Tsimani naredijo v povprečju 15 tisoč korakov na dan in to velja tudi za starejše nad 60 let. Deset tisoč korakov je sedem kilometrov.

Ne kadijo, po nekaterih teorijah pa so svojevrstna zašita za srce tudi črvi, ki jih imajo prebavnem sistemu, kar naj bi vplivalo na intenzivnost reakcije njihovega imunskega sistema,

"Veliko se lahko naučimo od teh ljudi, predvsem kar se telesne aktivnosti tiče," je dejal Michael Gurven, profesor antropologije na univerzi v Kaliforniji, ki nam predlaga, da se za začetek na delo odpravimo s kolesom, namesto dvigala pa uporabimo stopnice in nasploh veliko hodimo. 

Gavin Sandercock z univerze Essex je opozoril na še eno zanimivo odkritje, o katerem se velja zamisliti: "Tsimani 73 odstotkov energije pridobivajo iz ogljikovih hidratov. Dejstvo, da imajo najboljše kazalce kar se zdravje srca in ožiljatiče,  je v popolnem nasprotju s številnimi prepričanji, da so ogljikovi hidrati nezdravi," je dodal.

"Sodobni svet nas sicer ohranja pri življenju, vendar urbanizacija in specializacija prinašate tveganje za naše srce,"  je še dejal Thomas in dodal, da so Tsimani, ki živijo v manjših skupnostih, zelo socialni in pozitivni ljudje. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.