Zdravje > Aktualno
109 ogledov

Zato med delom poslušajte glasbo

glasba Žurnal24 main
Poslušanje glasbe med delom in opravljanjem vsakodnevnih nalog izboljša koncentracijo in pozitivno vpliva na kakovost opravljenega dela.

Poslušanje glasbe v naših možganih povzroči izločanje dopamina, ki pozitivno vpliva na naše razpoloženje in zadovoljstvo. To pa ne okrepi le posameznikovega občutka sreče, ampak izboljšuje tudi koncentracijo, je v svoji študiji, v kateri je raziskovala vpliv poslušanja glasbe na delavce v manjših računalniških podjetjih, ugotovila profesorica glasbene terapije Teresa Lesiuk z Univerze Windsor v Kanadi.

Vidimo več možnosti

Raziskava je pokazala, da so zaposleni, ki so med delom poslušali glasbo, svoje naloge končali prej kot njihovi sodelavci, ki so delo opravljali v tišini. Poleg tega pa so prišli tudi do izvirnejših idej. "Ko smo pod stresom, odločitve sprejemamo bolj naglo in imamo zelo ozek fokus pozornosti. Ko smo v pozitivnem razpoloženju, lahko vidimo več možnosti," je dejala Lesiukova. Glasba je najbolj pozitivno vplivala na zaposlene, ki so bili zmerno usposobljeni za svoje delo, najmanj učinka pa je imela na izkušene strokovnjake. Nekateri novinci so poslušanje glasbe označili med delom za moteče.

Poslušanje glasbe med delom pa ima še eno prednost. Naši možgani imajo dva tipa pozornosti: zavednega, nad katerim imamo nadzor, in nezavednega, ki je aktiven tudi, ko se posvetimo opravljanju določene naloge. Zmoti ga lahko že vsak najmanjši šum iz okolice, kot je na primer tiktakanje ure. S tem, ko si nadenemo slušalke, se izoliramo od motenj in šumov iz okolice, kar dobor vpliva tudi na našo zbranost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.