Zdravje > Aktualno
1233 ogledov

Zato svoj glas na posnetku slišimo drugače

sarkazem Profimedias
To je razlago, zaradi katerega svojega glasu na psonetku ne prepoznamo.

Razsikovalci z Univerze v Londonu so pojasnili, zakaj se vsi zgrozimo, ko slišimo svoj glas na posnetku. Kot pojasnjujejo, svoj glas slišimo drugače. Ko poslušamo druge, naši možgani sprejmajo zvočne valove in jih spreminjajo v razumljive strukture.

Iz dveh različnih virov

 

Na drugi strani, pa naši možgani, ko govorimo, zvočno valovanje sprejemajo iz dveh različnih virov - tisti, ki potujejo po zraku in vibracije, ki prihajajo iz glasilk.

"Zvok gre okoli naših sinusov, vseh praznih prostorov v naši glavi in sredjega dela našega ušesa, kar spremniaja način, na katerega slišimo zvok, v primerjavi z govorico drugih ljudi," je dejal Martin Birchall, profesor laringologije.

Ko poslušamo posnetek svojega glasu, lahko slišimo le valovanje zraka, kot da bi poslušali govoriti drugo osebo, zaradi česa se nam naš glas zdi tako drugačen.

Komentarjev 2
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 09:42 03.julij 2017.

    Pa četudi je kvaliteta snemalnika in zvočnika na najboljšem možnem nivoju, sebe slišiš drugače. Logično, ker lasten govor slišiš preko goste materije, govor iz zvočnikov pa samo preko zraka. Vprašaj recimo kogarkoli, ali je glas na posnetku res enak tistemu, ...prikaži več ki ga oni slišijo ko poslušajo tebe. Če odgovorijo z da, lahko enostavno primerjaš, koliko se tvoj glas iz zvočnikov razlikuje od glasu, ki ga sišiš kot samega sebe.

  • Snežinko 21:03 01.julij 2017.

    Spustili ste zelo pomembno dejstvo: KVALITETA zvočnika, sistema pred njim, snemalnika...ni vse tako preprosto.