Zdravje
11973 ogledov

Alarmantne razmere v Evropi, najhujše šele prihaja

Covid-19 Epa
Evropska veja Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je danes zaradi novih, bolj nalezljivih sevov novega koronavirusa pozvala k ukrepanju.

Direktor evropske veje WHO Hans Kluge je opozoril, da je Evropa trenutno na prelomni točki v pandemiji covida-19, poročajo tuje tiskovne agencije.

"To so alarmantne razmere, ki pomenijo, da moramo za krajši čas okrepiti javno zdravje in družbene ukrepe, da zagotovimo sploščitev strme vertikalne krivulje v nekaterih državah," je dejal Kluge ob porastu števila okužb v nekaterih državah in odkritju bolj nalezljivih sevov.

Čeprav po oceni WHO novi sev ne povzroča hujših simptomov, je še vedno razlog za skrb, saj se širi hitreje kot drugi sevi. "Brez povečanega nadzora za upočasnitev širjenja se bo povečal pritisk na zdravstvene ustanove, ki so že sedaj pod pritiskom," je opozoril Kluge.

Med priporočenimi ukrepi je naštel nošenje zaščitnih mask, omejitev druženja, ohranjanje fizične razdalje in higieno rok. To je treba po njegovem prepričanju pospremiti z obširnim testiranjem, karanteno, izolacijo in cepljenjem. Organizacija še domneva, da bi lahko novi sev, ki so ga prvič potrdili v Angliji, v regiji hitro zamenjal druge. Trenutno so ga potrdili v 22 evropskih državah.

Merklova: Najhujše je pred nami

Opozorilom se pridružuje tudi nemška kanlcerka Angela Merkel, ki je na današnjem srečanju poslancev Krščansko socialne unije menila, da je pred Nemčijo še nekaj težkih mesecev. 

Merklova je vendarle dodala, da je hkrati prisotno tudi upanje v obliki cepiva. V Nemčiji so doslej proti covidu-19 cepili več kot 417.000 ljudi, kar je okoli pet ljudi na 1000 prebivalcev. V zadnjem dnevu so sicer potrdili 26.391 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo je še 1070 ljudi.
 

COVID-19 test Velike skrbi Svet "To je novi, vznemirjujoči razvoj pandemije"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Ender3 16:45 07.januar 2021.

    Pošiljajo alarme, apele, cel svet ima enega, skupnega sovražnika, le zakaj politika in stroka ne stopita skupaj, tako bi bilo ukrepanje in boj s to nadlogo, bolj učinkovit in uspešen. Očitno nekomu nad njimi, to že dolgo ni v interesu. ...prikaži več Naj vsakdo zase, krizo pase, pa da vidimo, kaj jim bo ostalo, je očitno, njihov cilj.

  • Pikolo 16:43 07.januar 2021.

    Pa klje ste spet našli to prasico nemško zahojeno, ki je spravila Evropo na kolena? Naj jo pobere ta kvazi virus in pošlje v pekel, kamor stvor spada

  • Nejc51 16:06 07.januar 2021.

    naslednjih 14 dni bo ključnih...samo ključa ne najdejo.

Sorodne novice