Zdravje
54259 ogledov

Alojz Ihan: Status prebolevnika nima več veliko smisla

Alojz Ihan
Imunolog Alojz Ihan pravi, da okužba z omikronom ne prinaša zanesljivejše imunosti, zato je vprašanje, koliko časa bo status prebolevnika še imel smisel.

"Že zdaj so opisani primeri, da se je človek po okužbi z omikronom v kratkem času spet okužil z omikronom. Nivo nevtralizacijskih protiteles je bistveno manjši kot po okužbi s prejšnjimi različicami ali po cepljenju. Najšibkejši je odziv tistih, ki niso niti preboleli prejšnjih različic niti niso bili cepljeni. Pri njih je imunski odziv proti omikronu tako šibek, da ga že po nekaj tednih ni več opaziti, še zlasti pri starejših ljudeh," je v pogovoru za N1 povedal imunolog Alojz Ihan.

Če bo virus mutiral in bo nastala kakšna nova različica, je veliko vprašanje, koliko bodo ljudje, ki so preboleli le omikron, zaščiteni. Sploh tisti, ki so omikron preboleli zelo blago.

"Cepljenje pred več meseci nudi manj kot 30-odstotno zaščito, okužba s prejšnjimi različicami pa manj kot polovično," je povedal Ihan, a dodal, da je pri sprejemih v bolnišnice med cepljenimi in necepljenimi velika razlika. "Možnost za hospitalizacijo zaradi omikrona je v tej starostni skupini je pri necepljenih dvakrat večja kot pri cepljenih, in več kot desetkrat večja kot pri cepljenih s poživitvenim odmerkom. Pri necepljenih, mlajših od 50 let, je tveganje omikrona podobno tveganjem pri hudi gripi. Po 60 letu pa je tveganje dvakrat do trikrat tolikšno kot pri hudi gripi," je dejal in opotoril, da covid-19 včasih žal tudi preseneti in zelo resno zbolijo sicer zdravi in tudi mlajši ljudje, ki imajo nekatere imunološke posebnosti, zaradi katerih sicer prej nikoli niso imeli zdravstvenih težav.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 107
  • rd2dmk2 09:28 08.februar 2022.

    zgodovina! ihan je bil prvi, ki je na glas povedal da so cepiva za covid zanič.. prvi. in kot nas zgodovina in praksa uči najhujši so prestopniki.. kar za vzgled si vzemite bivše kadilce..ni hujšega nasprotnika kajenja kot bivši kadilec. ...prikaži več in tule je enako. kot drugo pa.. v čem je razlika med prebolelim in cepljenim ? to da cepljeni gre vsak teden se cepit ? in kaj potem če se tud čisto vsi hodim redno vsak teden cepit ? ne bomo zbolelvali? ja pa kaj še? ne bomo umirali? skupaj s covidom v trugo.

  • sam1 17:11 07.februar 2022.

    Tudi cepljenje z 2.,3.,in še kakšnim odmerkom je učinkovito le v žepih posvečenih dobaviteljev in farmacevtskih družb v lasti milijarderjev.....

  • Ivo29 09:12 07.februar 2022.

    Ihan je samo orodje v rokah vlade.