Zdravje
6242 ogledov

Alojz Ihan: "To bi bil zelo slab scenarij"

Alojz Ihan Profimedia
Bojazen pred vdorom južnoafriške različice virusa v bolnišnice.

Po vdoru južnoafriške različice virusa v Slovenijo kaže, da so vsi stiki okuženega zdravnika negativni na testih, okuženi pa preboleva blažjo obliko bolezni. Kot smo že poročali, se je zdravnik, ki se je okužil v Namibiji, včeraj posul s pepelom in se javno opravičil.

Najbolj problematična prav južnoafriška varianta

A številne različice virusa, ki krožijo v populaciji po svetu, so lahko zelo nevarne, je opozoril imunolog Alojz Ihan. Zlasti je nevarna prav južnoafriška različica, s katero se lahko okužijo cepljeni in tudi vsi tisti, ki so covid-19 sicer že preboleli. Če bi virus zašel v bolnišnice, bi bil po Ihanovih besedah to "zelo slab scenarij", je dejal za TV Slovenija. 

Testi drugih različic ne zaznajo

Težavno je tudi, da se z običajnimi PCR in hitrimi testi posameznih različic covida-19 ne da zaznati. Direktor klinike Golnik Aleš Rozman je dejal, da sumijo, da so prejšnji teden prišli v stik z angleško različico virusa. Prepoznali so jo po hitri nalezljivosti. Potek bolezni se sicer ne razlikuje od poteka bolezni pri osnovnem virusu, a je po njegovem mnenju slabše, če je virus za 50 odstotkov bolj nalezljiv, kot če je za 50 odstotkov bolj nevaren, saj bo tako "naredil več škode".

Cepljenje v primeru južnoafriškega virusa ne ščiti pred samim virusom, ščitilo pa naj bi pred težjim potekom bolezni. Cepiva se tudi redno spreminjajo in prilagajajo novim variantam virusa, kar omogoča nova mRNA tehnologija cepiv. Z razvojem zdravil pa znanost ni tako daleč kot z razvojem cepiv, je povedal Rozman.

Gripe več ni

Kot so strokovnjaki opazili že poleti na primeru južne poloble, gripe skorajda ni več. Po Rozmanovih besedah je gripa manj prenosljiva, veliko ljudi je nanjo imunih, zato je zdaj "izginila zaradi ukrepov".

Tudi Ihan je povedal, da se srečujejo z ljudmi z različnimi kliničnimi stanji, kjer je treba testirati vse prehladne viruse, pa gripe v tej sezoni še niso zaznali. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • Mesija_se_vraca 10:17 02.marec 2021.

    Prekleti cigani lažnjivi.

  • mamax 10:17 02.marec 2021.

    Kje je pa gripa, kvazi stručko Ihan? Tebi in tebi podobnim naseda samo bedak.

  • fazan2021 10:15 02.marec 2021.

    Ihan, eni imamo v mislih veliko boljši scenarij a bolje, da ne veš za njega, ker te bo takrat bolj presenetil in razveselil, ko se bo uresničil.

Sorodne novice