Zdravje
1944 ogledov

Bolnišnicam ustavili oskrbo zdravil zaradi dolgov

zdravila, proizvodnja, farmacija, farmacevti Profimedias
Če vlada ne bo priskočila na pomoč, zdravil ne bodo dobili.

Vodilni distributerji zdravil na Hrvaškem so ustavili oskrbo več deset hrvaških bolnišnic zaradi dolgov, ki so dosegli 4,3 milijarde kun (573 milijonov evrov). Zdravil ne bodo prodajali bolnišnicam, ki imajo dolgove, starejše od leta dni, če vlada ne bo do konca leta plačala vsaj polovice dolgov.

Pogajanja v teku 

Predstavniki vlade in distributerjev zdravil na ponedeljkovem srečanju niso dosegli dogovora. 

Distributerji zdravil izpostavljajo, da ne morejo prenesti več kot tri milijarde kun dolgov, ker je ogroženo tudi njihovo poslovanje. Poudarili so, da epidemija covida-19 ni razlog za kopičenje dolgov, ker so stroški za zdravljenje covida-19 ocenjeni na 300 milijonov kun (40 milijonov evrov), medtem ko so se dolgovi hrvaških bolnišnic v prvih devetih mesecih letošnjega leta povečali za dve milijardi kun. Opozorili so, da s plačevanjem zdravil zamujajo tudi lekarne.

Brez zdravil tudi klinični centri

Od včeraj so zato ustavili pošiljanje zdravil v več kot 30 hrvaških bolnišnic, med katerimi so tudi veliki klinični centri v Zagrebu, Splitu in Osijeku. 

Iz hrvaških bolnišnic sicer sporočajo, da zaenkrat ne čutijo pomanjkanja posameznih zdravil, ker imajo zaloge. Pričakujejo, da jim zdravil ne bo zmanjkalo, preden bodo vlada in distributerji dosegli dogovor. Medtem pa vlada poziva distributerje zdravil k potrpežljivosti zaradi težkega stanja državnih financ, ne da bi ponudila dolgoročno rešitev.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Ender3 14:45 21.oktober 2020.

    Šparajo na zdravilih, zapravljajo pa za vojne avione. Zgodba je že nekaj časa aktualna.

  • munja 13:00 21.oktober 2020.

    Ste morda vrli novinarčki koga vprašali, če je zdravil pri nas dovolj. Kaj se brigate za druge!!!