Zdravje
2188 ogledov

Cepljenje proti KME brezplačno, a ne za vse

Cepljenje profimedia
Brezplačno bodo jeseni cepili dve skupini - vse, ki bodo leta 2019 dopolnili tri in 49 let.

Predlog za širitev programa, ki prevideva brezplačno cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu (KME) za dve skupini ljudi, je že pred pred dvema letoma oblikoval Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in sicer na podlagi podatkov epidemiološkega spremljanja KME, ki kažejo, da je obolevnost v Sloveniji ena najvišjih v Evropi. 

Borelioza Začenja se Zdravje Bolezen, zaradi katere smo najbolj ogrožena populacija na svetu

NIJZ je takrat predlagal brezplačno cepljenje za dve skupini ljudi, in sicer za otroke do treh let in odrasle od 45. do dopolnjenega 50. leta starosti, program pa bi se lahko začel izvajati že leta 2018, a se do danes to ni zgodilo. 

Ministrstvo za zdravje, ki ga vodi Aleš Šabeder, je po poročanju časnika Delo sedaj napovedalo, da bo cepljenje proti KME brezplačno za otroke, ki bodo v letu 2019 dopolnili tri leta, in za odrasle, ki bodo letos dopolnili 49 let. "Cepljenje se bo začelo v jesenskih mesecih," so pri ministrstvu povedali za časnik Delo. "Pričakujemo, da bo uvedba za prebivalce brezplačnega cepljenja v navedenih starostnih skupinah povečala delež cepljenih in tako zmanjšala breme KME." 

Cepljenje proti meningokoku Zdravje Kaj glede brezplačnega cepljenja obljublja nova vlada?

Program cepljenja in zaščite z zdravili za leto 2019 je dostopen tukaj.

Klop | Avtor: Pixabay Pixabay

Občasno akcijske cene, v Ljubljani jih letos ne bo

Na ministrstvu poleg tega po pisanju Dela pričakujejo, da se bo zaradi višjega deleža cepljenih cena cepiva znižala, kar naj bi prispevalo k večji pripravljenosti ljudi za cepljenje. Na Žurnalu smo že večkrat pisali o akcijah cepljenja proti KMPE, ki so jih po znižanih cenah pripravili posamezni Zdravstveni domovi. V ZD Ljubljana, kjer so takšne akcije izvajali več let, se letos zanje niso odločili. Kot smo poročali v prispevku Pomanjkanje zdravnikov vas bo udarilo po žepu, tudi zato, ker primanjkuje zdravnikov na primarnem nivoju ter organizacijskih težav, ki so jih imeli ob takšnih akcijah. 

Zdravnik Primarna raven Slovenija Pomanjkanje zdravnikov vas bo udarilo po žepu

Odmerek cepiva za odralsega prebivalca, ki ne spada v izbrano skupino, po ceniku NIJZ stane 35 evrov, za otroka pa dva evra manj. Cene se po zdravstvenih domovih razlikujejo. v ljubljanskih denimo odrasle cepijo po ceni 33, otroke pa za 32 evrov (cepivo FSME-IMMUN) oziroma 31 evrov (cepivo ENCEPUR).

Cepljenje proti KME je sicer v Sloveniji od leta 1986 obvezno za osebe, ki so pri delu izpostavljene okužbi z virusom KME, zanje stroške krije delodajalec, od leta 1990 pa je obvezno tudi za dijake in študente, ki so pri praktičnih vajah med šolanjem izpostavljeni nevarnosti okužbe.

denar, evri, posojilo Slovenija Cepljenje proti KME: cena ni za vse enaka

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.