Zdravje
11830 ogledov

Covid-19: "Mene je testiranje močno bolelo"

covid test Profimedia
Za mnoge Slovence in Slovenke je bilo testiranje za covid boleče in neprijeteno. Zato se porajajo vprašanja, zakaj ne moremo izvajati testa skozi usta.

“Mene je odvzem brisa skozi nosno žrelo močno bolel. Raje grem še enkrat na gastroskopijo, kot pa na test,” se glasi izjava ene od Slovenk, ki so jo pred dvema tednoma testirali za novi koronavirus. Z njo se strinja tudi naša novinarka, ki jo je odvzem brisa “zelo bolel.”

Naša druga sodelavka pravi, da je bil odvzem brisa sicer neprijeten, a povsem neboleč. Enajstletna deklica je prav tako povedala, da je odvzem ni močno bolel, so ji pa med jemanjem brisa res pritekle solze. "Sestra je šla s tanko dolgo mehko palčko skozi nos, ves čas sem morala dihati skozi usta. Občutek je bil čuden," je opisala.

Kako izgleda jemanje brisa

"Za dokaz respiratornih virusov, vključno s SARS- COV-2, odvzamemo bris nazofarinksa, oziroma bris zadnje stene nosno-žrelnega predela," opisujejo v UKC Ljubljana. 

"V ta namen uporabimo bris, ki ima konico oblikovano v posebno krtačko. Bris pri odvzemu na rahlo potisnemo vodoravno skozi nosnico in tako nadaljujemo, dokler ne dosežemo nazofaringsa. Primerno globino dosežemo takrat, ko pridemo do rdeče oznake na palčki brisa. Kadar bris nima oznake, predhodno izmerimo dolžino od korena nosu do tragusa ušesa. Paličico nekajkrat nežno zavrtimo in s tem odluščimo epitelne celice," opisujejo. 

 Bris nato izvlečejo in ga potopijo v transportno virusno gojišče. 

Zakaj ne skozi usta, kot v Luksemburgu?

V nekaterih drugih državah, kot denimo v Luksemburgu, izvajajo odvzem brisa skozi usta. Zato smo na Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano naslovili vprašanja, zakaj takšnega "manj bolečega" odvzema ne izvajamo tudi v Sloveniji.  

covid test | Avtor: Profimedia Profimedia

“Nosno-žrelni prostor je po navedkih iz strokovne literature najprimernejše mesto za odvzem brisa,” nam je pojasnila Maja Kostanjšek z Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.

Rezultati, ki jih dobimo na tak način, so tako po njenih besedah najbolj zanesljivi.

Dodaja, da kot izhaja iz spletne strani NIJZ, se bolnikom, sumljivim na okužbo SARS-COV-2, v skladu z definicijo primera, odvzamejo kužnine za potrditev oziroma izključitev okužbe: bris nosno-žrelnega prostora, bris žrela, sputuma ali BAL.

anja.scuka@zurnal24.si