Zdravje
4169 ogledov

Deklico iz Slovenije peljali v Izrael na operacijo, nato zaplet zaradi vojne

Otroška srčna kirurgija
Otroka so iz UKC Ljubljana na poseg v Izrael odpremili v začetku meseca.

V začetku oktobra so iz Pediatrične klinike UKC Ljubljana v bolnišnico v Izraelu poslali deklico, ki je 3. oktobra tam uspešno prestala poseg na srcu. Načrtovali so, da se bo vrnila v začetku tega tedna, a je v Izraelu izbruhnila vojna. Otroka in družino so nato sinoči z zasebnim izraelskim letalskim podjetjem uspešno pripeljali v Ljubljano.

Strokovni direktor pediatrične klinike Marko Pokorn je na današnji novinarski konferenci dejal, da je otrok danes že v domači oskrbi, na zdravljenje v Izrael pa je deklica odšla na željo staršev, saj se je v preteklosti že zdravila pri srčnem kirurgu Davidu Mishalyju iz Izraela.

Sicer je v Ljubljani manj kot pet otrok, ki so se začeli zdraviti pri Mishalyju in če starši želijo, bodo to zdravljenje lahko nadaljevali. 

Do zadnjega hipa niso vedeli

Poslovni direktor pediatrične klinike Teodor Žepič pa je dejal, da je bil transport zahteven zaradi razmer, v katerih se je znašla družina, in ker je otrok potreboval zdravniško asistenco ves čas transporta. "Do zadnjega trenutka nismo vedeli, kako bo transport potekal, iskale so se možnosti tako po kopnem kot po morju, preko Jordanije, preko Cipra in drugih alternativnih možnosti in prepričan sem, da smo našli najbolj optimalno in najbolj varno pot," je dejal.

Na koncu so izbrali zasebno izraelsko podjetje, ki ima tudi letala, prilagojena za medicinske lete. Podjetje pa je zagotovilo tudi izraelsko medicinsko ekipo, ki se je nato danes ponoči vrnila v Izrael.

Žepič se je zahvalil vsem, ki so pri organizaciji in transportu sodelovali, to so pediatrična klinika, ministrstvo za zunanje in evropske zadeve, ministrstvo za notranje zadeve, ministrstvo za obrambo in otrokovi straši. Pri organizaciji transporta je sodeloval tudi Mishaly.

Del družine se je vrnil že prej

V. d. vodje konzularnega sektorja na ministrstvu za zunanje zadeve Viktor Mlakar pa je dejal, da je bila vrnitev otroka v Slovenijo absolutna prioriteta našega veleposlaništva v Tel Avivu. Del otrokove družine pa se je v Slovenijo vrnil že pred dnevi s pomočjo ministrstva za zunanje zadeve Črne Gore.

Po podatkih zunanjega ministrstva so sicer Izrael zapustili vsi slovenski državljani, ki tam niso želeli ostati. "V Izraelu pa po naših ocenah ostaja še 19 slovenskih državljanov, ki zaenkrat ne želijo zapustiti države, smo pa s pomočjo našega veleposlaništva v Tel Avivu z njimi v stalnem stiku," je povedal Mlakar.

Na ministrstvu za zunanje zadeve trenutno odsvetujejo vsa nenujna potovanja v Izrael in absolutno odsvetujejo vsa potovanja na območja, kjer se dogajajo spopadi.

Izrael Palestina vojna gaza Svet Brutalne metode, celo Nato pozval Izraelce k "sorazmernosti" Vojna Izrael - Palestina 9. 10. 2023 Zakaj niso ukrepali? Svet "Izrael je tri dni pred napadi Hamasa dobil svarilo od Egipta!"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.