Zdravje
12473 ogledov

Desetkrat bolj smrtonosen od covida-19. Opozorila navijačem SP.

laboratorij analiza bakterij Profimedia
Strokovnjaki opozarjajo na nevarnost močno nalezljive bolezni, ki bi jo lahko v praktično vse dele sveta ponesli navijači svetovnega prvenstva.

Koronavirus bližnjevzhodnega respiratornega sindroma (MERS-CoV ali krajše mers), imenovan tudi kamelja gripa, je novejša vrsta v rodu betakoronavirusov, z enovijačno RNK pozitivne smeri. Doslej se je izkazal za vsaj desetkrat bolj smrtonosnega od Sars-CoV-2, ki je povzročil zadnjo pandemijo. 

Na virus v luči svetovnega nogometnega prvenstva znova opozarjajo zdravstveni strokovnjaki, ki jih skrbi, da bi okuženi navijači virus utegnili ponesti po vsem svetu, piše Daily Mail. Navijačem priporočajo, da so pozorni na simptome tako imenovane kamelje gripe, potencialno smrtonosne bolezni, katere simptomi so zelo podobni vsaki gripi oziroma tudi covidu: povišana telesna temperatura, kašelj in bruhanje. 

Bližnjevzhodni respiratorni sindrom, mers, je vrsta koronavirusa, ki se ga lahko dobi s kontaktom s kamelami oziroma, uživanjem kameljih proizvodov (na primer nepasteriziranega kameljega mleka) in s strani okužene osebe. Opozorilo o kamelji gripi je Svetovna zdravstvena organizacija poslala že pred začetkom turnirja svetovnega prvenstva v Katarju, navedli so ga kot eno od osmih potencialnih tveganj okužbe, ki bi se lahko pojavile med prvenstvom. 

Bolezen je bila prvič prepoznana leta 2012, zabeležili so 2600 primerov, največ na Arabskem polotoku, poroča Svetovna zdravstvena oranizacija. Več od tretjine okuženih pacientov je takrat umrlo. 

V Katarju so doslej uradno zabeležena dva primera. Za bolezen ne obstaja zdravilo, zdravstveno osebje pri okuženem lahko le blaži simptome. 

covid-19 test Zdravje Zaskrbljujoče ugotovitve o covidu-19 Covid-19, koronavirus Hrvati potrdili Zdravje Koronavirus leta 2021 številka 1 med posameznimi vzroki za smrt

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • Kmodri 18:00 12.december 2022.

    Ne vem kateri bedak je Katarju dovolil organizacijo SP!

  • Pišmevuh 17:03 12.december 2022.

    Kdaj se začne s cepljenjem? Z busterjem boste doživljensko za pol leta zaščiteni. Ker je tako nevaren, bomo omejeni na krajevne skupnosti. Uršula že naročuje odmerke.

  • rd2dmk2 16:27 12.december 2022.

    ne zganjat panike, navijači pijejo samo pivo, ne pa kamenlje mleko, glede tesnih stikov pa, to je katar to ni Brazilija ,in pokokabana lepo vas prosim, tudi če je tam ducat naših vplivnic verjamem da ne bo krize, ker doma ...prikaži večma jih ne dotakne se niti komar niti klop.