Zdravje > Eko kotiček
79 ogledov

Inovativni pepelniki za čisto plažo

Cigaretni ogorki Profimedias
Cigaretni ogorki na belgijskih plažah postajajo vse večja nadloga, zato so se lokalne oblasti občin ob Severnem morju odločile, da se bodo temu odločno postavile po robu.

Cigaretnih ogorkov ne bodo zmanjševali s prepovedjo kajenja ali globami, pač pa s prijaznejšim pristopom. Kadilce bodo nagovarjali s posterji, ponudili pa jim bodo tudi posebne pepelnike, ki si jih bodo lahko sami naredili.

Kartice za stožec 

Gre za papirnate kartice, ki jih je mogoče zviti v stožec, napolniti s peskom in zapičiti v tla, ob odhodu pa pesek izprazniti in pepelnik z ogorki odvreči v smeti.

Tovrstne pepelnike bo po poročanju belgijskih medijev mogoče med drugim dobiti brezplačno v barih na plaži, surferskih klubih in turističnih uradih.

Po nekaterih ocenah ljudje na belgijskih plažah letno odvržejo od dva do tri milijone ogorkov. Po besedah okoljevarstvenikov je potrebno med dve in deset let, da se cigaretni ogorek razgradi na naraven način.

V sosednji Franciji so pri reševanju tega problema ubrali ostrejši pristop in na nekaterih plažah v krajih ob Azurni obali, kot so Cannes, Nica in Antibes, kajenje enostavno prepovedali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.