Zdravje > Eko kotiček
765 ogledov

Iz citrusov bodo izdelovali plastenke

citrusi Shutterstock
Razvojni center orodjarstva Slovenije Tecos sodeluje pri razvijanju okoljske inovacije, usmerjene k trajnostni rabi odpadnih surovin citrusov,

Iz slovenskega centra za razvoj visokih tehnologij Tecos so sporočili, da njihovi strokovnjaki skupaj z partnerji iz Belgije, Francije in Španije razvijajo edinstveno in okolju prijazno embalažo iz odpadnih surovin citrusov.

"Odpadne surovine pomarančnih, limoninih in klementininih lupin ter pulpa citrusov bodo osnova za pridobivanje netopnih antioksidantskih spojin, ki se jih bo tekom projekta uporabljalo v obliki dodatka k novo razvitim kozmetičnim produktom. Iz odpadnih virov citrusov bodo izdelana tudi naravna ojačitvena vlakna, uporabljena pri izdelavi biorazgradljive embalaže za prehrambno in kozmetično industrijo," so sporočili iz tega priznanega slovenskega razvojnega centra za orodjarstvo s sedežem v Celju.

Citruspack bo stoodstotno razgradljiv

Slovenski inovatorji so se projektu Citruspack, ki je usmerjen k trajnostni rabi odpadnih surovin, pridružili julija: "Cilj projekta Citruspack je povečati izkoristek stranskih proizvodov agrumov pri predelavi pomarančnih, limoninih in klementininih sokov na vsaj 80 odstotkov izrabe odpadnih surovin,"  je povedala vodja inovatorje ekipe Tecosa dr. Vesna Žepič Bogataj in dodala, da bodo edinstvene plastenke sto odstotno razgradljive. Projekt sicer poteka v okviru evropskega programa Life, programa za inovacije s področja varovanja okolja zaradi podnebnih sprememb, ki ga financira Evropska komisija. 

"Biorazgradljive plastenke z visoko vsebnostjo odpadnih vlaken citrusov bomo proizvajali s postopkom ekstruzijskega pihanja, v okviru projekta jih želimo testirati in raziskati potencialne tržne možnosti. Želimo izvedeti, kako jih bodo sprejemali kupci in kakšna so njihova pričakovanja na področju zelenih alternativ embaliranja," je dodala dr. Carolina Peñalva, koordinatorka projekta Citruspack.

Na fakulteri za strojništvo sicer pojasnjujejo, da je pihanje proces izdelovanja votlih predmetov z vpihavanjem zraka v kos umetne mase, tako da se ta razširi po notranjih stenah orodja.

"Kljub temu, da bo embalaža za sokove in kozmetične produkte izdelana iz ekoloških materialov, bodo plastenke in kozarčki za kreme ustrezali vsem tehničnim zahtevam prehrambne in kozmetične proizvodne linije," dodajajo v Tecosu. 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.