Zdravje > Eko kotiček
368 ogledov

Izogibajte se strupenim dlačicam

Borov prelec
1/4
Bralka
Težave nastopijo, ko pridejo otroci v neposreden kontakt z dlačicami gosenice, ko se dotaknejo živali ali ko veter raznaša dlačice ...

V lanskem letu so tudi na Zavodu za gozdove opazili nekoliko povečano prisotnost pinijevega sprevodnega prelca na boru v Slovenskem Primorju. Zato so ponekod že v letošnjem februarju iz borovcev odstranjevali gnezda nevarnih gosenic.

Na Oddelku za okolje, prostor in javno infrastrukturo MO Nova Gorica so nam pojasnili, da je bilo naročilo za odstranitev borovih prelcev izdano najugodnejšemu ponudniku v sredini januarja 2017, in sicer za odstranitev prelcev na Vojkovi cesti, Cankarjevi in Gradnikovi ulici, sredi februarja pa so začeli pregledovati in čistiti tudi območje Rutarjeve, Grčne, Ul. 25. junija ter Borovgozdiček. 

Kljub temu pa so Goričani že opazili prve gosenice, tudi v neposredni bližini enega od goriških vrtcev (na fotografijah). Zato opozorila tudi letos ne bodo odveč.

Rdeči in sbeči izpuščaji

Gosenice borovega prelca so lahko namreč nevarne za ljudi, predvsem za otroke in starejše osebe. V Zdravstvenem domu Nova Gorica so nam že lani ob prisotnosti večjega števila gosenic pojasnili, da jih zaradi nevarnih dlačic v ambulanti občasno obiščejo tudi otroci.

"Težave nastopijo, ko pridejo otroci v neposreden kontakt z dlačicami gosenice, ko se dotaknejo živali ali pa ko veter raznaša dlačice,” so nam povedali. Med drugim se lahko na koži pojavijo rdeči in srbeči izpuščaji, ob vetru lahko dlačice zanese celo v oko in povzroči vnetje, težave lahko povzročijo tudi pri dihanju.

Preberite še:

-        Vse kar morate vedeti o strupenih dlačicah

Borov prelec | Avtor: Bralka Bralka

Brez pomoči nastopi smrt

Strupene dlačice gosenic pa so usodne za naše štirinožne prijatelje. Ko pes poliže gosenice, ali samo travo, kjer so gosenice pustile dlačice, bo to pustilo psu hude posledice. “Ob dotiku z dlačicami gosenice - na živali ali na tleh - pride do hudega vnetja, srbečice, bolečine, otekanja, v primeru, da pridejo v stik z ustno sluznico, pa le to tako hudo poškodujejo, da pride do otekanja ali celo nekroze (odmrtja) tkiva, ki je bilo v  stiku,” nam je pojasnila veterinarka Iris Selan s klinike Tristokosmatih.

Vse to lahko po njenih besedah spremljajo tudi vsi sistemski znaki ananfilaktičnega šoka-tresenje, bruhanje, driska, povišana telesna temperatura, lahko otekanje jezika in dihalnih poti ter posledično dihalna stiska. “V takih primerih je seveda nujno potrebna veterinarska pomoč, do takrat pa lahko mesto dotika blažite z mlačnimi obkladki, saj je strup termolabilen. Gre pa le za blažitev, izida kontakta s strupom se žal ne da spremeniti,” pravi.

Če sumite, da gre pri psu za zastrupitev z dlačicami, ne odlašajte z obiskom veterinarja. Žal veterinar ne bo mogel rešiti zastrupljenega tkiva. Mnogi psi po stiku z gosenicami ostanejo brez dela jezika.

V tem času se izogibajte krajev, kjer rastejo borovci in kjer ste videli gosenice.

Če srečate gosenice, se jim izognite, nikar pa jih ne pobijajte, saj s tem ne boste rešili ničesar. Pinijev sprevodni prelec je v Mediteranu domača vrsta, na Kras pa se je razširil na prehodu iz 19. v 20. stoletje iz Furlanije.

Preberite še:

 - Pozor: Čas gosenic borovega prelca

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.