Zdravje > Eko kotiček
2620 ogledov

Zaskrbljujoče poročilo o pitni vodi

Pitje vode
Strokovnjaki so pred dnevi objavili zaskrbljujoče poročilo o pitni vodi, ki je onesnažena z mikroplastiko. Kako je s tem v Sloveniji in ali je ta voda škodljiva za zdravje?

Žal zaenkrat nimamo zadostnih podatkov, da bi lahko odgovorili na zgornji vprašanji. "Zdravstvene posledice zaužitja pitne vode onesnažene z mikroplastiko še niso dovolj raziskane," nam je pojasnila dr. med. Bonia Miljavac z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. 

Možni učinki na zdravje so po njenih navedbah povezani tudi z vsebnostjo različnih onesnaževal iz okolja, ki se vežejo na zaužito mikroplastiko kot na primer obstojna organska onesnaževala, ali druge potencialno zdravju škodljive snovi, med katerimi imajo lahko nekatere tudi rakotvorne učinke ali motijo hormonsko ravnovesje. "To je odvisno od onesnaženosti okolja iz katerega prihajajo delci mikroplastike," pojasnjuje.

Kako je z onesnaženostjo v Sloveniji?

"NIJZ takšne raziskave ni izvajal in ne razpolaga s tovrstnimi podatki," je povedala Bonia Miljavac. Preskušanje pitne vode na mikroplastiko po njenih besedah ni zajeto v redni program monitoringa pitne vode. Zaenkrat zato ne razpolagajo z dokazi, ki bi prisotnost mikroplastike v vodnih virih ali pitni vodi v Sloveniji potrdili ali ovrgli.

V Evropi okuženih 72 odstotkov vzorcev

Raziskovalni novinarji ekipe ORB so namreč ta teden v svojem poročilu zapisali, da je v mestih po celem svetu je kar 83 odstotkov vode iz vodovodnega omrežja onesnažene z nevidnimi delci mikroplastike. V ZDA je stopnja okuženosti 94-odstotna, v Evropi pa 72-odstotna.

Organizacija za varstvo okolja Greenpeace je dejala, da je poročilo o onesnaženi vodovodni vodi le še eno potrdilo, da je onesnaženost s plastiko prisotna povsod. Sami namreč na to opozarjajo že zelo dolgo.

"To bi nas moralo strezniti," je v poročilu komentiral Nobelov nagrajenec za mir Mohamed Junus. "Vedeli smo, da se ta plastika vrača preko prehranske verige," je dejal in dodal, da je sedaj dokazano, da se vrača tudi preko pitne vode.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 13:02 10.september 2017.

    "NIJZ takšne raziskave ni izvajal in ne razpolaga s tovrstnimi podatki,"..................torej v Sloveniji je voda zdrava !