Zdravje > Eko kotiček
245 ogledov

Kako se lahko pridružite Evropskemu tednu zmanjševanja odpadkov

Evropski teden zmanjševanja odpadkov Evropski teden zmanjševanja odpadkov
"Živimo na planetu z omejenimi viri, zato moramo pri potrošnji ubrati nov, učinkovitejši pristop, ki rabljene in odvečne stvari ne obravnava kot odpadke, temveč kot priložnost," pred novembrskim začetkom tedna zmanjševanja odpadkov pravijo v Zbornici komunalnega gospodarstva.

Organizatorji Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov so se odločili, da letos posebno pozornost posvetijo ponovni uporabi, saj predstavlja velik potencial za okolje in družbo. Evropski teden zmanjševanja odpadkov (ETZO) danes z več kot 25.000 ukrepi v 28 državah razvija tudi eno izmed največjih omrežij javnih in zasebnih akterjev na področju preprečevanja odpadkov.

V tednu, ki bo letos potekal med 18. in 26. novembrom, bodo potekale aktivnosti, katerih cilj je spodbuditi razpravo o učinkoviti rabi virov in krožnem gospodarstvu ter promovirati trajnostno naravnane prakse.

V Evropski uniji vsako leto zavržemo več kot 2 milijardi ton odpadkov. V Sloveniji več kot 4 milijone ton. Vsak od nas zavrže na leto več kot 400 kg odpadkov, od tega je kar petina hrane in veliko stvari, ki so še uporabne.

Omogočimo jim novo življenje

"V Sloveniji pri preprečevanju nastajanja odpadkov dosegamo vedno boljše rezultate, kljub temu pa zadnji podatki še vedno kažejo, da v povprečju vsak od nas zavrže več kot deset kilogramov še uporabnih stvari na leto," ugotavljajo v zbornii. 

V okviru akcije ETZO, kjer vsako leto nastajajo pobude za nove načine promocije zmanjševanja odpadkov, letos posebno pozornost namenjajo temi ponovne uporabe. "Poleg očitnega pozitivnega vpliva na okolje prinaša ponovna uporaba tudi številne prednosti za družbo, saj spodbuja medsebojno povezovanje in prenašanje rokodelskih znanj ter popravil. Obenem omogoča ohranjanje tradicionalnih obrti kot so čevljarstvo, mizarstvo in šiviljstvo ter družbo vabi k spoštovanju izdelkov in truda, ki stoji za njimi," opisujejo.

Lahko sodelujete vsi

V lanskem letu je po Sloveniji potekalo več kot 61 ozaveščevalnih akcij. V lanskem letu se je Slovenija tudi prvič uvrstila med finaliste nagrad Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov, ki nagrajuje najbolj odmevne in učinkovite pristope na področju ozaveščanja o zmanjševanju količine odpadkov. 

Evropskemu tednu zmanjševanja odpadkov se lahko pridružite vsi - nevladne organizacije, šole, bolnišnice, kulturne ustanove, zavodi, društva, podjetja in posamezniki. Kako? Tako da v tednu organizirate aktivnost, ki bo prebivalce ozaveščala o tem, kako lahko na preprost način poskrbimo, da odvečni predmeti ne končajo med odpadki pač pa zaživijo novo življenje in tako aktivno pripomoremo k zmanjšanju števila odpadkov.

Svojo akcijo lahko prijavite do 10. novembra 2017 na spletni strani Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov. Več informacij o postopkih prijave najdete na spletni strani Zbornice komunalnega gospodarstva.Vse prijavljene akcije se bodo potegovale za nagrado European Week of Waste Reduction Awards, ki jo Evropska komisija podeljuje za najbolj inovativne pristope na področju preprečevanja odpadkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.