Zdravje > Eko kotiček
51 ogledov

Letos sodelovalo kar 187 držav

Ura za Zemljo EPA
V Uri za Zemljo je letos sodelovalo tudi več kot 3.000 znamenitosti kar je pokazatelj, da si svet želi močnejše ukrepe za preprečevanje globalnega segrevanja

Ljubljana, Maribor, Celje, Bled, Izola, Radovljica, Krško in številna druga slovenska mesta, skupaj skoraj trideset, so včeraj ob 20.30 uri izklopila dekorativno razsvetljavo svojih najpomembnejših znamenitosti, kot tudi javno razsvetljavo številnih ulic in trgov.

"To je bil slovenski prispevek k največji globalni prostovoljni akciji Ura za Zemljo ali Earth Hour, ki jo WWF organizira že deseto leto zapored in s katero poziva k razmisleku o tem kako lahko kot posamezniki ali institucije prispevamo k boju proti največji nevarnosti našega časa – podnebnim spremembam," so sporočili z WWF Adria.

Za 40-odstotno zmanjašanje emisij

V Uri za Zemljo je letos sodelovalo kar 187 držav in več kot 3000 znamenitosti kar je pokazatelj, da si svet želi močnejše ukrepe za preprečevanje globalnega segrevanja. Akciji ugašanja luči so se pridružili tudi številni slovenski državljani, občine in podjetja. Po svetovnem vrhu lani v Parizu, kjer so države sprejele nov podnebni sporazum, so državljani dali do znanja odgovornim v njihovih državah, da ga morajo začeti uresničevati in to pospešeno.

Ura za Zemljo | Avtor: EPA EPA
"Slovenija se je skupaj z ostalimi članicami EU zavezala k 40-odstotnemu zmanjšanju emisij toplogrednih plinov do leta 2030 a s TEŠ 6 smo naredili velik korak nazaj, zato je toliko bolj pomembno začeti izvajati konkretne ukrepe na splošnem zmanjševanje porabe energije, zmanjšanju emisij v prometu in kmetijstvu ter preudarno podpirati investicije v obnovljive vire energije," je poudaril Martin Šolar, direktor WWF Adria.

"Zaradi našega nespametnega delovanja lahko milijone ljudi po svetu ostane brez dostopa do čiste vode, zdravih gozdov in morij, ki so osnova njihovega preživetja. Predvsem na Zahodu trošimo več kot imamo na razpolago in že desetletja hodimo v debel minus, tudi v Sloveniji. Spremembe se začnejo pri posamezniku, a veliko vlogo igrajo tudi podjetja, ki morajo svoje poslovanje spraviti na bolj trajnostne tirnice, ter vlade, ki morajo omogočiti spodbuden pravni in davčni okvir za zelene investicije ter prenehati subvencionirati fosilna goriva," je zaključil Šolar. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.