Zdravje > Fitnes
1053 ogledov

Ali zeleni čaj res deluje?

hujšanje Shutterstock
Zeleni čaj ali ekstrakt zelenega čaja je pogosto prisoten tudi pri prehranskih dopolnilih namenjenih hujšanju. Pa res deluje?

"Camellia sinensis oziroma čajevec je grm, katerega listi in listni popki se tradicionalno uporabljajo za pripravo zelenih čajev oziroma vodnih poparkov," pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

zeleni čaj | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Sestavine prehranskih dopolnil so bili v preteklosti največkrat uprašeni listi, v zadnjem času pa te, zaradi standardizacije sestavin, zamenjujejo različni ekstrakti listov  zelenega čaja.  Ekstraktom pa pripisujejo zmanjševanje telesne teže s povečano energijsko porabo, z razbijanjem maščobnih celic in z zmanjšano absorpcijo maščob.

Na NIJZ pa ugotavljajo, da sodeč po dosedanjih raziskavah zeleni čaj in ekstrakti zelenega čaja lahko le malo pripomorejo k zmanjševanju telesne teže.

Kakšna je pa varnost?

"Uživanje zelenega čaja  je  znano in ni povezano s tveganji za zdravje. Ekstrakti zelenega čaja pa se zelo razlikujejo po kakovosti in vsebnosti polifenolnih snovi imenovanih katehini, na primer EC, ECG, EGC, ECGC," pravijo na NIJZ. Ti  pa lahko po njihovih besedah lahko predstavljajo tveganje za zdravje, predvsem se  dolgotrajno uživanje takih izdelkov povezuje s poškodbo jeter. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.