Zdravje > Fitnes
48 ogledov

Bo letos to vaša novoletna zaobljuba?

Novoletna jelka Profimedias
V enem mesecu ne boste izbrisali vseh "grehov" zadnjih desetih let ...

“Včasih se je zdelo, da so bile "fitnes" novoletne zaobljube bolj pogoste, zdaj ljudje ne čakajo do novega leta, da naredijo nekaj zase,” pojasnjuje osebni trener s Fitline Studia Rok Pirnat Živec

“Je pa res, da je decembra velik upad obiska, saj takrat marsikdo trening nadomesti za druženje s prijatelji, obisk družine ali pa s prazničnim nakupovanjem,” dodaja. Pojasnjuje, da je januar res čas pridobivanja novih strank: “Ljudje z odvečnimi kilogrami, novoletnimi zaobljubami ali z željo po spremembi v novem letu.”

Rok Pirnat Živec | Avtor: Fitline Studio Fitline Studio
Kdo vztraja in kdo obupa

Rok opaža, da je doseganje ciljev velikokrat povezano s samo odločitvijo, kdaj začeti: “Nekdo, ki začne tedaj, ko ima fitnes akcijo oziroma nudi popust, velikokrat po izteku akcije ne nadaljuje več. Je pa res, da me je ravno pred kratkim stranka presenetila, saj je v šesttedenskem paketu po akcijski ceni z ogromno truda in želje uspela izgubit kar osem kilogramov.”

Pojasnjuje, da je pravi trenutek za začetek vadbe tedaj, ko se nekdo res odloči in želi doseči zadane rezultate. Ne smemo čakati na popuste, na to, da otroci odrastejo in bomo imeli več časa ...

Ugotavlja, da dobre rezultate največkrat res dosežejo tisti, ki pridejo v fitnes zaradi zdravstvenih težav oziroma po navodilih zdravnika. Zaradi povišanega holesterola, trigliceridov, pritiska in podobnih težav z zdravjem, ki so posledica nezdravih prehranskih navad ter pomanjkanja gibanja. 

Pomembna je tudi motivacija

“Motivacija dostikrat temelji na samem trenerju, saj moramo mi poskrbeti, da je trening in prehrana prilagojena posamezniku in mu tak način vliva dodaten zagon in motivacijo,” pravi Rok.

Rok Pirnat Živec | Avtor: Fitline Studio Fitline Studio
Najboljša motivacija so po njegovih besedah tudi delno doseženi cilji. “Marsikdo se težko odloči za individualen pristop, zato lahko vadba v paru ali manjši skupini pomaga pri premagovanju treme. Če gre za tekmovalnega posameznika, poskrbi za bolj agresivno atmosfero in posledično lažje ter hitrejše doseganje ciljev,” opisuje.

Ker igra pri oblikovanju telesa veliko vlogo tudi prehrana, je potrebno tudi doma poskrbeti za spremembe: “Ogromno motivacije doprinese podpora domačih, kar pomeni, da se cela družina odpove sladkarijam, v petek zvečer namesto dostave pice skuhajo večerjo sami, manj sedijo pred televizijo in gredo raje na sprehod.” Manj kot nas domači spravljajo v skušnjavo, lažje boste sledili navodilom in dosegli željene cilje.

To so najpogostejše napake

Veliko ljudi si med novoletne zaobljube zapiše redno obiskovanje fitnesa, a se mnogi tega lotijo na napačen način. “Največkrat je problem v napačni predstavi. Seveda vsi oglašujemo izgubo kilogramov, oblikovanje postave in tako dalje, vendar se moramo zavedati, da je rezultat od posameznika do posameznika različen,” pojasnjuje osebni trener. 

“Nekdo, ki se je v zadnjih desetih letih zredil za 40 kilogramov, se mora zavedati,  da se v enem mesecu ne bo mogel znebiti deset let “grehov”. V tem primeru bo potrebno dati času čas, da se vpostavi normalno stanje in da začne metabolizem delovati kot je potrebno," pravi.

Pravi, da včasih morda v prvih mesecih skorajda ni "opaznih" rezultatov, pa čeprav je ta posameznik izgubil pet dostotkov maščobe in pridobil štiri odstotke mišične mase. "Čeprav tehtnica še vedno kaže enako težo, je izgled že  popolnoma drugačen,” opisuje. 

Poiščite pomoč – vsaj na začetku 

Tako kot za vozniški izpit ali učenje tujega jezika, brez inštruktorja ali inštruktorice tudi pri fitnesu ne gre. Pri fitnesu je vsaj na začetku pomembno, da poiščemo pomoč, ki nam pokaže pravilno izvedbo vaj, nas popravi in poda smernice zdravega prehranjevanja,” pravi Rok.

Ugotavlja, da smo v "razcvetu" osebnega trenerstva, zato je konkurenca velika, cene pa zelo različne. Temu je po njegovih besedah primerna tudi kvaliteta storitve ter znanje posameznika, ki storitev ponuja.

“Vsekakor je potrebno tudi tukaj pred "nakupom" malce pobrskati in včasih namesto najcenejše raje izbrati kvalitetnejšo storitev. Če to velja za avtomobilski svet, ne vem zakaj to ne bi moglo veljatu tudi pri storitvi, ki je pomembna za nas in kvaliteto našega življenja,” je zaključil. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.