Zdravje > Fitnes
81 ogledov

Kolesarjenje na delo in rak

Kolesarji Copenhagenize Index
Tisti, ki redno kolesarijo, imajo za 41 odstotkov manjše tveganja za smrt in za 45 oziroma 46 odstotkov manjšo tveganje za nastanek raka in srčno-žilnih bolezni.

Tisti, ki redno kolesarijo, imajo za 41 odstotkov manjše tveganja za smrt in za 45 oziroma 46 odstotkov manjšo tveganje za nastanek raka in srčno-žilnih bolezni.   

Kolesarjenje prepolovi možnosti za nastanek raka in pojav srčno-žilnih bolezni, je pokazala pet let trajajoča britanska raziskava, v kateri je sodelovalo 250.000 ljudi. V njej so primerjali posameznike, ki se na delovno mesto odpravljajo s kolesom in tiste, ki uporabljajo druge 'manj aktivne' oblike prevoza.   

Na teden 50 kilometrov 

Med raziskavo je umrlo 2.430 sodelujočih, 3.748 osebam so diagnosticirali raka, 1.110 drugih pa je imelo težave s srcem. Raziskovalci so pri tem ugotovili, da so imeli tisti, ki so redno kolesarili, za 41 odstotkov manjše tveganja za smrt in za 45 oziroma 46 odstotkov manjšo tveganje za nastanek raka in srčno-žilnih bolezni.  
 
Kolesarji so na teden v povprečju prekolesarili slabih 50 kilometrov, pozitivni zdravstveni učinki kolesarjenja pa so se krepili z vsakim prevoženim kilometrom. Ob tem so izpostavili, da tudi hoja zmanjša tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni, a je pozitiven učinek hoje viden predvsem pri tistih, ki naredijo vsaj 10 kilometrov na teden. 
 
"To je jasen dokaz, da se ljudje, ki se vozijo na delo na aktiven način, še posebej kolesarjenje, imajo manjše tveganje," je dejal Jason Gil z Univerze v Glasgowu. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.