Zdravje > Fitnes
1543 ogledov

Preveč telovadbe je lahko pogubno. Najbolj dovzetni beli moški

mišice, mišičnjak, moški, telo, fitness Žurnal24 main
Redno gibanje je zdravo in nujno, če vadite preveč intenzivno, pa lahko svoje telo spravljate v nevarnost.

Preveč vadbe lahko tudi ubije, ugotavlja New York Times in dodaja, da bi morali tisti, ki v telovadnicah preživijo več kot osem ur na teden, dobro premisliti o svojem početju.

Študija znanstvenikov z Univerze v Chicagu je namreč pokazala, da imajo tisti, ki telovadijo tri krat več od priporočil, več možnosti za razvoj bolezni srca.

Ob tem obstaja skupina, ki ji takšno pretiravanje še posebej škodi; to so beli moški pri katerih obstaja 86 odstotkov večje tveganje, da se jim v srednjih letih, zaradi pretirane telovadbe, na stenah arterij nakopičijo obloge, navaja študija.  

Znanstveniki so analizirali količino vadbe 3.175 zdravih moških, belcev in črncev, ki so jim sledili kar 25 let. Študijska skupina je imela v teh letih osem pregledov - na začetku so bili moški stari od 18 do 30 let, ob zaključku študije pa 43 do 55 let. Glede na vzorce športne dejavnosti so jih razdelili tri skupine. 

Slikali so jim žile in ugotavljali raven kalcifikacije koronarne arterije (CAC) oziroma  raven nabiranja oblog na stenah krvnih žil: "Pričakovali smo, da bodo višje ravni telesne aktivnosti sčasoma povezane z nižjimi ravnmi CAC," je dejal vodja raziskave. 

Vendar se to ni zgodilo, kardiolog Joel Khan pojasnjuje, da so arterije zaradi pretirane vadbe predolgo izpostavljene stresu ali drugače, krivec je kortizol. Gre za hormon, ki ga imenujemo tudi stresni hormon in ga izloča nadledvična žleza. Kortizol pripravi naše telo, da se lahko primerno odziva na stresno situacijo. Težava pa nastane, ko je raven stresnih hormonov konstantno povišana.

Pri ljudeh, ki trenirajo več kot osem ur na teden, je dvakrat bolj verjetno, da se jim razvijejo bolezni srca, kot tistim, ki to počno manj kot dve uri in pol na teden, so zapisali v raziskavi, objavljeni v reviji  Mayo Clinic Proceedings.

Znanstveniki sicer niso ugotovili, zakaj so prav beli moški tako izpostavljeni, zato obljubljajo dodatne raziskave. Ob tem poudarjajo, da njihova dognanja ne pomenijo prenehanje vadbe, nasprotno, gibanje je zdravo, čeprav tudi pri tem velja, da pretiravanje škodi. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.