Zdravje > Fitnes
150 ogledov

Tako poskrbimo, da telo hitreje porabi maščobne zaloge

Fitnes Profimedias
"Vaje za moč pripomorejo k močnejšemu skeletu, mišičju. Posledično smo s tem bolj zaščiteni pred raznimi poškodbami," pravi osebni trener pri Fitline Studiu Rok Pirnat Živec.

Pojasnjuje, da ženske v primerjavi z moškimi nimajo veliko mišične mase, je pa ob primernem treningu žensko telo sposobno razviti zavidljive količine mišic. Po njegovih izkušnjah pride ob redni vadbi za moč pri ženskah težko do ekstremnih količin mišic. Po Rokovem mnenju se najverjetneje marsikatera ženska boji mišič, kot jih vidi na raznih bodybuilding tekmovanjih, kjer so pogosto prisotne nedovoljene substance. 

"Tek in kolesarjenje sta super za ohranjanje fit telesa, kombinacija s treningom za moč pa je po mojem mnjenju najboljša," pravi. Poraba energije, funkcionalnost in sposobnost ohranjanja lepe postave ter zdrave teže sta tako po njegovih izkupnjah najlažja. "Kar se pa hujšanja tiče, je pa veliko lažje shujšati s primernimi vajami za moč, kot pa s tekom, predvsem zaradi porabe energije," pravi.  

Porabijo veliko energije

"Mišice so v našem telesu glavni porabnik energije. Večje kot so in več kot jih hkrati aktiviramo, več energije naše telo porablja. S pridobivanjem mišične mase pridobivamo tudi porabnike energije in tako poskrbimo da telo lažje in hitreje porabi svoje maščobne zaloge," opisuje Rok.

Fitnes | Avtor: Profimedias Profimedias
Pri tem opisuje, da bosta dve ženski iste starosti in višine ter s petimi kilogrami razlike v mišični masi, že v fazi mirovanja porabljali različno količino energije. "Tista z več mišične mase porablja več, ta razlika se v fazi aktivnosti le še poviša, čeprav gre za enako intenzivno aktivnost," pravi. 

Ob tem opozarja, da ne smemo pozabiti na primerno prehrano, saj z napornimi treningi pride tudi lakota. 

Ko smo Roka povprešali, kakšno razmerje aerobnih in anaerobnih treningov je za žensko telo idelano, je pojasnil, da je vse odvisno od želja, motivacije, časa za doseganje cilja, starosti, prostega časa, predhodnih poškodb in tako dalje. "Osebni trenerji smo tukaj ravno zato, da ocenimo potrebe posameznika. Mi smo tisti, ki ocenimo, ali posameznik potrebuje trikrat ali petkrat na teden fizično aktivnost. Ali ima dovolj minimalne količine kardia, ali potrebuje več kardia, ker že ob najmanjši klančini sopiha kot parna lokomotiva. Ali je problem dvigniti petkilogramske utež s tal, doma pa dviguje desetkilogramskega otroka ... Torej bo potrebno ojačati hrbtne in trebušne mišice, preden si zaradi otroka poškoduje križ," je bil slikovit.

Dodaja, da si vsi želijo formulo super postave, ki pa na žalost ne obstaja. Zato tudi vsi tako imenovani "internetni protokoli" vadbe po njegovih besedah niso primerni za vse. Malce se je pohecal tudi iz raznih programov, kot je denimo "Best booty in 30 days challenge". "No, če pa nekomu uspe v tridesetih dneh imeti najboljšo zadnjico, potrem pa bolje, da zamenjam službo," pravi v hecu.

Rokov nasvet 

"Ne obremenjujte se s kolikokrat tedensko, kakšna naj bo vadba, ali jesti petkrat ali dvakrat na dan, ta dieta, tista dieta ... Za začetek poskusite za nekaj tednov zapored vzpostaviti rutino," svetuje. Pravi, da bo za začetek dovolj že reden zajtrk in fizična aktivnost trikrat na teden,  ob točno določenih dnevih, brez odlašanja in iskanja izgovorov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.