Zdravje > Fitnes
2287 ogledov

Tisti, ki trenirajo na prazen želodec

Telovadba Profiemdia
Vadba je skoraj vedno dobrodošla. Mnogi pa se sprašujejo, v katerem delu dneva vaditi, da bo imela največ koristi za zdravje.

Raziskava objavljena v Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism razkriva, da lahko premik našega treninga v čas pred zajtrkom izboljša nadzor krvnega sladkorja in pripomore, da pokurimo več maščob.

Skupina znanstvenikov z Univerze v Bathu in Birminghamu v Združenem kraljestvu je šest tednov sledila tridesetim debelih ali prekomerno težkim moškim, ki so morali trikrat na teden telovaditi pod vodstvom trenerjev. Prostovoljci so bili razdeljeni v dve aktivni skupini, ki sta trenirali pred zajtrkom ali po njem, in v kontrolno skupino, ki ni telovadila.

Intersport PROMO Uporabno Triki za vse, ki nimate časa za gibanje

zajtrk | Avtor: Profimedias Profimedias

Kurili zaloge maščobe

Moški, ki so trenirali pred zajtrkom, so pokurili dvakrat več maščobe kot tisti, ki so se ukvarjali s športom s polnim želodcem. Po mnenju znanstvenikov je povečana poraba telesne maščobe posledica nizke ravni inzulina v krvi med vadbo. Ker so se prostovoljci na trening vračali s praznim želodcem, so najprej za vir energije porabili nekaj preostalih ogljikovih hidratov, nato pa takoj začeli kuriti zaloge maščobe v njihovih tkivih.

Ne le to, ta skupina je pokazala boljši odziv na inzulin tudi pozneje po treningu. Za nadzor krvnega sladkorja je namreč potrebovala nižje ravni inzulina za nadzor krvnega sladkorja.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.