Zdravje > Fitnes
2011 ogledov

To je zagotovo najlepši način za hujšanje

Hujšanje profimedia
Imeli so za tri centimetre manjši obseg pasu ...

Koliko spanca potrebujemo je odvisno od posameznika. Večini odraslih strokovnjaki priporočajo od sedem do devet ur spanca dnevno.

Odrasli posamezniki, ki imajo slabe vzorce spanja, imajo bolj verjetno težave s prekomerno telesno težo in debelostjo, je pokazala raziskava, ki so jo opravili na Univerzi v Leedsu.

Za tri centimetre večji obseg

Študija, v kateri je sodelovalo 1,600 odraslih, je pokazala, da imajo posamezniki, ki spijo šest ur na dan, za tri centimetre večji obseg pasu od tistih, ki spijo devet ur. Poleg tega pa so imeli prvi tudi več kilogramov. Tisti, ki spijo manj, naj bi imeli, sodeč po rezultatih raziskave, tudi nižjo raven HDL holesterola. Gre za "dober holesterol," ki pomaga odstranjevati "slabo" maščobo iz krvnega obtoka in ščiti pred nastankom srčno-žilnih bolezni.

Raziskovalci so ob tem izključili druge dejavnike kot so na primer prehranjevalne navade, saj v dieti posameznikov, ki spijo manj ur in tistimi, ki spijo več, niso zaznali pomembnih odstopanj.

"Ker smo ugotovili, da imajo odrasli, ki pravijo, da spijo manj kot njihovi vrstniki, bolj verjetno prekomerno telesno težo, naše ugotovitve poudarjajo pomembnost zadostne količine spanca. Koliko spanca potrebujemo je odvisno od posameznika, a obstaja soglasje, da je sedem do devet ur najboljše za večino odraslih," je dejala vodja raziskave Laura Hardie.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.