Zdravje > Fitnes
193 ogledov

Zakaj pomanjkanje spanca povzroča debelost

Muzej je financirala vlada. Žurnal24 main
Na telesno težo poleg prehrane in telesne aktivnosti vpliva tudi spanec.

Premalo spanca lahko vpliva na višji vnos kalorij naslednji dan, je razkrila študija, ki so jo opravili raziskovalci s King’s College v Londonu.   

Rezultati študije so pokazali, da osebe, ki spijo premalo, v povprečju zaužijejo 385 kalorij na dan več, kot posamezniki, ki spijo dovolj. 385 kalorij je enako zaužitju štirih oziroma petih kosov kruha.  

 Več maščob in manj beljakovin

Raziskava, objavljena v European Journal of Clinical Nutrution, je med drugim povezala rezultate 11 študij, v katerih je skupaj sodelovalo 172 ljudi. Analiza je vključevala tudi kontrolno in eksperimentalno skupino: v prvi so sodelujočim delno omejili spanje, v drugi pa ne. V obeh skupinah so kasneje spremljali njihov energijski vnos.  

Manj spanja je po ugotovitvah raziskovalcev v določeni meri vplivalo na vrsto zaužite hrane. Sodelujoči v raziskavi so zaužili več maščob in sorazmerno manj beljakovin. Pri vnosu ogljikovih hidratov ni bilo sprememb. Ugotovili so tudi, da manj spanja ne vpliva pomembno na količino porabljene energije v naslednjih 24 urah. Posamezniki so tako v povprečju vnesli 385 kalorij na dan več, kot jih porabijo.   

"Glavni vzrok za debelost je neravnovesje med vnosom in porabo kalorij. Ta študija pritrjuje vedno številčnejšim dokazom, da pomanjkanje spanja vpliva na to razmerje. Ugotovili smo, da je delno pomanjkanje spanja vodilo v znatno povečanje neto energijske vrednosti za 386 kcal na dan, kar bi lahko na daljši rok, če bi pomanjkanje spanja imelo še naprej takšne posledice, vodilo v povečanje telesne mase," izpostavlja Gerda Pot, raziskovalka na Oddelku za prehrano in diabetes na King’s College v Londonu.

Hormona sitosti in lakote

Starejša in manjša študija, v kateri je sodelovalo 26 odraslih ljudi, je pokazala, da je delno pomanjkanje spanca povzročilo večjo aktivacijo območja v možganih, povezanega z nagrajevanjem, ko so ljudje izpostavljeni hrani. Večja motiviranost za iskanje hrane bi lahko po mnenju avtorjev razložila povečan vnos hrane med ljudmi, ki ne spijo dovolj.

Drugo možno pojasnilo pa povezuje pomanjkanje spanja z motnjami notranje telesne ure, ki vpliva na regulacijo leptina, hormona sitosti, in grelina, hormona lakote. 

"Naši rezultati izpostavljajo spanec kot potencialni tretji dejavnik – poleg prehrane in telesne aktivnosti, na katerega moramo usmeriti pozornost pri preučevanju telesne teže," je povedala Haya Al Khatib, glavna avtorica študije in doktorska študentka na King's College v Londonu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.