Zdravje > Intima
73 ogledov

Nepozaben zmenek s Perzeidi

Perzeidi Profimedias
Poletni večer s sorodno dušo in meteorski roj ... Recept za nepozaben zmenek.

Potrebujete le odejo, svojo boljšo polovico in malce sreče z vremenom. Noč na petek in soboro bosta zaradi roja Perzeidov kot naročeni za romantični zmenek. Izberite si miren kraj daleč od ljudi, nikar pa ne pozabite na odejo in tudi kakšen prigrizek. Lahko si omislita tudi nočni piknik s košaro dobrot in osvežilno pijačo. Ker bodo temperature čez noč močno padle, vzemite še dodatno odejo za rezervo. 

Strokovnjaki napovedujejo, da bo vrhunec meteorskega roja v noči iz danes na jutri in iz petka na soboto. Zaradi kislega vremena in oblačnosti, bodo najbrž Perzeidi bolje vidni v noči na soboto, vsekakor pa lahko srečo preizkusite že danes. Nekateri astronomi obljubljajo prav poseben spektakel, saj naj bi bila današnja noč lahko najboljša v zadnjih 20 letih gledanja Perzeidov. Meteorski dež bi lahko bil tudi dvakrat gostejši kot sicer.

Opazujemo jih že 2000 let 

Perzeidi so delci vesoljskega prahu, ki priletijo v Zemljino atmosfero s hitrostjo okoli 59 kilometrov na sekundo. Meteorski roj perzeidov se vsako leto pojavlja v avgustu, saj Zemlja v tem času vsako leto prečka tirnico kometa Swift Tuffle. Ta pušča za seboj veliko drobcev in skal, ki med vstopom v našo atmosfero zaradi trenja z ozračjem zažarijo in zgorijo. 

Perzeide bo možno opazovati še kar nekaj dni. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Meteorski roj Perzeidov opazujejo že okoli 2000 let. Prvi podatki o opazovanju prihajajo iz Daljnega vzhoda. V Evropi so bili Perzeidi znani kot "solze svetega Lovrenca", saj se pojav dogaja v času, ko goduje sveti Lovrenc, to je 10. avgusta.

Ob jasnem vremenu smo ob gledanju meteorskega dežja perzeidov vedno znova navdušeni, saj od vseh podobnih pojavov zagotavlja največjo gostoto svetlih meteorjev. Najsvetlejši v našem ozračju pustijo celo sledi, ki so na temnem nebu vidne celo več minut. Strokovnjaki napovedujejo, da bi ob vrhuncu lahko videli tudi dvesto meteorjev na noč.

Kako jih gledamo

Meteorskega dežja ne morete gledati v razsvetljenem okolju, zato se odpeljite na temen kraj daleč od luči. Morda boste na začetku težje prepoznali Perzeide, saj bodo vaše oči potrebovale tudi pol ure, da se bodo privadile temi in bodo bolje videle meteorski dež. Pri opazovanju perzeidov vam teleskop ne bo v pomoč, saj je potrebno zajeti celotno nebo. Ne morete se osredotočiti na določeno točko na nebu, saj obstaja verjetnost, da tako ne boste videli ničesar.