Zdravje > Intima
6484 ogledov

Takšna je idealna razlika med dvema zanositvama

Nosečnica
"V Sloveniji se še vedno rodi preveč otrok, ki so bili nevede spočeti prezgodaj po porodu, in še vedno naletimo na presenečenja, ko gre za neprepoznano pozno nosečnost," opozarja Sara Korošec z Ginekološke klinike v UKC Ljubljana.

Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije telo matere prej kot v dveh letih po predhodni nosečnosti ni pripravljeno za ponovno nosečnost.

"Glede na nacionalne podatke pri nas vsaka peta mamica ponovno zanosi prej kot v dveh letih. To so tvegane nosečnosti, otroci so večkrat rojeni prezgodaj, prelahki, obolevnost in umrljivost mater in novorojenčkov pa je po nepotrebnem večja," našteva Sara Korošec. Prav tako so nosečnosti v prvih letih po porodu po njenih navedbah pogosteje neželene in se končajo z umetno prekinitvijo.

Pojasnjuje, da se tveganje za slabši izid nosečnosti in poroda ponovno poveča ob zanositvi več kot pet let po porodu, tako da je priporočljiva razlika med posamičnimi zanositvami od dveh do pet let.

Pri porodih s carskim rezom je priporočljiv še daljši interval pred ponovno zanositvijo, nikakor pa krajši od dveh let. "Po novih priporočilih se porodnice in zdravstvene ustanove vzpodbuja k poskusu vaginalnega poroda po predhodnem carskem rezu, upoštevajoč nekaj dejavnikov tveganja. Razlog? Manj rezov na maternici, manj ogrožena naslednja nosečnost in porod," dodaja.

Počakajte vsaj šest tednov

Ob Svetovnem dnevu kontracepcije, ki ga obeležujemo 26. septembra, letos na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) posvečajo nekaj več pozornosti prav rabi kontracepcije po rojstvu otroka. V Sloveniji namreč veliko žensk preseneti nova nosečnost že v obdobju, ko njihov dojenček še niti ne dopolni enega leta.

"Večina zdravstvenih strokovnjakov priporoča, da par s spolnimi odnosi počaka šest tednov po porodu, ne glede na to, ali je ženska rodila vaginalno ali s pomočjo carskega reza. Ob zaključku šestega tedna po porodu naj ženska obišče svojega ginekologa ali ginekologinjo za kontrolni pregled in posvet o morebitnem načrtovanju naslednjega otroka, o uporabi kontracepcije ter o nadaljnji skrbi za njeno zdravje," svetuje dr. Zalka Drglin iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje

"Zdravstveni strokovnjaki priporočajo, da med eno in drugo nosečnostjo mineta vsaj dve leti. Ta razmik je potreben zato, da se v kar največji meri zmanjša tveganje za zdravje ženske in njenega bodočega otroka. Če gre za rojstvo s carskim rezom, je razmik dveh let še posebej priporočljiv," dodaja.

Doječa mati lahko zanosi

Drglinova opozarja tudi na nekatere mite, povezane z dojenjem, češ, da doječa mati ne more zanositi: "Če dojite, je vaša plodnost zmanjšana, še vedno pa lahko pride do ovulacije in zanositve, odvisno od tega, kako pogosto dojite čez dan in ponoči in od morebitnih dodatkov tekočine ali hrane, ki jo prejema dojenček."

Pravi, da se bo ob prenehanju dojanja menstruacija pojavila nekje v štirih do šestih tednih po porodu, kar pomeni, da lahko pride do prve ovulacije že v prvem mesecu po porodu: "Plodni ste lahko, še preden dobite prvo menstruacijo Že ob prvem spolnem odnosu po porodu uporabite zanesljivo kontracepcijo. V nobenem primeru ne imejte nezaščitenega spolnega odnosa, ker bi lahko že takoj ponovno zanosili."

Bojana Pinter z Ginekološke klinikre UKC Ljubljana poudarja, da lahko ženska za kontracepcijo po porodu izbere dovolj učinkovito in varno kontracepcijo, ki hkrati ne vpliva na dojenje. "Dojenje je pomembno za rast in razvoj otroka, opredeljeno pa je tudi kot kontracepcijska metoda, vendar pod strogimi pogoji: samo v prvih šestih mesecih po porodu, če ob tem ženska nima menstruacije in če izključno doji vsaj na štiri ure podnevi in na šest ur ponoči," pravi in dodaja, da ob tem teoretično zanosita dva odstotka žensk v šestih mesecih.

V praksi pa ob dojenju po njenih izkušnjah neželeno zanosi precej večji delež žensk, zato po porodu svetuje bolj zanesljivo kontracepcijo, na primer maternični vložek ali progestogensko hormonsko kontracepcijo, ki hkrati ne vplivata na dojenje.

"Maternični vložek, s hormonom ali bakrom, se lahko vstavi v maternico že po štirih tednih po porodu, tudi po carskem rezu; zaščita traja od tri do pet let, odvisno od vrste vložka. Če ženska želi zanositi, se lahko maternični vložek odstrani kadarkoli, zanositev je možna že naslednji mesec," pojasnjuje.

Ob dojenju lahko po njenih navedbah ženska uporablja tudi zelo učinkovito progestogensko hormonsko kontracepcijo že od tretjega tedna po porodu, v obliki tablet ali trimesečnih injekcij: "Progestogenska kontracepcija ne vsebuje estrogena, zato ne vpliva na dojenje. Za kondom pa izkušnje kažejo, da je po porodu dovolj učinkovita metoda le za pare, ki so na kondom že navajeni in so ga dosledno in učinkovito uporabljali kot redno kontracepcijo že pred načrtovano nosečnostjo oziroma porodom."      

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.