Zdravje > Intima
1271 ogledov

Takšne spodnjice nosijo Slovenke

Renata Završnik Mihič Osebni arhiv
Slovenke intimno nego kot del skrbi zase pričakovano umeščajo na drugo mesto med vsakdanjimi rituali nege telesa. Čeprav se zavedajo pomembnosti intimne nege, pa se med njimi najde veliko mlajših žensk, ki zanjo ne skrbijo redno.

Tako je pokazala nova raziskava, ki jo je med 600 Slovenkami za družbo Bolton Adriatic pod okriljem izelkov Chilly izvedla raziskaovalna agencija Mediana.

Sodeč po raziskavi Slovenkam ustrezna intimna nega pomeni zelo veliko, za intimno nego jih redno skrbi 94 odstotkov. Ženske intimno nego po pomembnosti uvrščajo na drugo mesto, takoj za tuširanjem.

"Tiste, ki za intimno nego skrbijo redno, menijo, da nepravilna intimna nega lahko povzroči vec škode kot koristi. Skrbi jih, da se v izdelkih za intimno nego nahajajo škodljive sestavine, na kar so pri izbiri še bolj pozorne, in navajajo, da imajo o intimni negi premalo informacij,” še ugotavlja raziskava.

Kot bi si umivali obraz z zobno pasto

Raziskovalce je presenetilo dejstvo, da skoraj polovica anketiranih žensk meni, da za intimno nego zadostuje milo za telo. “To je napačno, saj je koža na telesu sestavljena drugače kot koža okoli intimnih predelov in sluznica, ki prehaja v nožnico. Približno tako, kot bi si kožo okoli ust umivali z zobno pasto,” je rezultate komentirala ginekologinja Renata Završnik Mihič.

Dodaja, da lahko  neprimerni izdelki za umivanje intimnih predelov porušijo pH ravnovesje in prispevajo k vzpostavitvi okolja, ki je še posebej primerno za razvoj in koloniziranje mikrobov, glivic in bakterij. “Takrat pride do okužb, vaginalnih in bakterijskih, ki jih ženske včasih zanemarjajo in si želijo, da minejo kar same od sebe. Ustrezna intimna higiena ni pomembna zgolj v času menstruacije, temveč je sestavni del ženskega vsakdana. Tako kot prhanje ali uporaba dezodoranta ...” je sklenila.

Kakšno spodnje prilo nosijo

Slabe tri četrtine žensk sodeč po raziskavi uporablja bombažne spodnje perilo, več kot polovica pa se jih izogiba tangicam oziroma čipkastemu perilu. Na vsaki dve uri tampone pri menstruaciji menja 55 odstotkov vprašanih, vložke pa menja na štiri ure 77 odstotkov anketirank. Več kot tri četrtine Slovenk uporablja mila, ki so posebej označena kot primerna za intimno nego.

Najmanj prednosti v intimnih robčkih za intimno nego vidijo mlajše ženske, stare med 25 in 34 let. A te hkrati večinoma zaupajo oznakam, kot so eko, bio, dermatološko testirano in podobno.

“Tudi sama pri svojem delu spoznavam, da je intimna nega Slovenkam pomembna. Izvajajo jo redno, dosledno in vedno bolj pravilno. Uporabljajo preverjene izdelke, ki ustrezajo varnostnim standardom in ne škodijo, zavedajo se prednosti uporabe bombažnega perila, ki ga tudi redno menjajo. Intimni predeli so negovani, zdepilirani ali pobriti,” opisuje ginekologinja Renata Završnik Mihič. Hkrati pa je zaradi stresnega načina življenja in neredne prehrane s preveč ogljikovimi hidrati po njenih izkušnjah še vedno zelo veliko težav z izcedki: “Vsem svetujem, da prisluhnejo lastnemu telesu in dajo prednost tistemu, kar je pomembno tako pri intimni negi kot pri vsakdanjih stvareh.”

anja.scuka@zurnal24.si