Zdravje > Intima
4154 ogledov

Veliko večja verjetnost, da boste izgubile željo po spolnosti

seks, žalost, spor, prepir, ljubezen
Raziskava ugotavlja, da poželenje sicer upade pri obeh spolih, vendar je pri ženskah ta upad veliko bolj izrazit.

Zadnji rezultati obširne študije britanske univerze o spolnih navadah so pokazali, da pri ženskah obstaja dvakrat večja verejetnost, da bodo z leti izgubile željo po spolnosti. Anketa, ki jo povzema britanska BBC ugotavlja, da poželenje sicer upade pri obeh spolih, vendar je pri nežnejšem ta upad veliko bolj izrazit.  

Tri mesece na leto

Raziskava, objavljena v znanstveni  reviji BMJ, je zajela skoraj 5000 moških in 6700 žensk. Če jih je med moškimi 15 odstotkov navajalo manjšo željo po seksu, je kar 34 odstotkov anketiranih žensk dejalo, da si preteklih dvanajstih mesecih vsaj ti mesece niso zaželele svojega partnerja. Sicer se je ta upad poželenja najbolj intenzivno pokazal v starosti od 35 do 44 let pri moških in med 55. in 64. letom pri ženskah, so ugotovili raziskovalci univerze Southampton. Zdravje24 03.01.11, spolnost, seks, par, postelja, foto: shutterstock Magazin Kako seks pripomore k vašemu zdravju  

Strokovnjaki iz Londona še navajajo, da dokazov o morebitnem vplivu menopavze niso našli.  Najmočnejši vzrok za izgubo želje po spolnosti med partnerjema so po njihovih ugotovitvah slaba komunikacija, otroci, slabo fizično in duševno zdravje ter pomanjkanje čustev med spolnim odnosom.

Z leti se spolnost izboljšuje. Le pogovarjati se je treba. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Pogovor, pogovor.... 

Raziskava še navaja, da so se tisti, ki so v odgovoru navedli, da jim med seksom ni težko govoriti o svojih občutkih, najbolje izkazali kar se poželenja do svojega dolgoletnega partnerja tiče. 

Britanski znanstveniki pravijo, da je treba pomanjkanje spolne želje obravnavati celostno in ob tem upoštevati tudi spol:  "Za nekatere je to povsem nekaj naravnega, drugim povzroča veliko trpljenja in žalosti " je dejala Cynthia Graham, profesorica za področje spolnega in reproduktivnega zdravja na Univerzi v Southampton. Gre za problem, ki ga ni mogoče zdraviti samo z antidepresivi, je dodala.  

Kot dodaja BBC, je ameriška agencija za prehrano in zdravila (FDA) nedavno odobrila prvo zdravilo, namenjeno povečanju ženskega libida, imenovano flibanserin: "Seks je zelo osebna stvar, zato mnogi neradi govorijo o tem. Kljub temu je pogovor še vedno najboljša stvar, ki jo lahko storite izboljšanje svojega spolnega življenja," dodajajo britanski raziskovalci.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice